Az idén közel egy hónapos hosszúságú, május közepén kezdődött kamillaszezon a végéhez közelít. Az elmúlt hetek aszályos időjárása ellenére közepes mennyiségű termésre van kilátás. Igaz ez a május közepétől begyűjtött vadon termő gyűjtött kamillára és a termesztett kamillára is, melynek betakarítása idén június első napjaiban történt.

A nyers kamillavirágot évente 200-500 tonna közötti mennyiségben gyűjtik hazánkban, jellemzően az Alföld területén, a Tiszántúlon. A gyűjtés, felvásárlás, szárítás komoly szervezettséget igényel a gyűjtők, átvevők részéről, mivel rövid idő alatt hatalmas mennyiségű nyers kamillavirágzat átvételét, feldolgozását kell megoldani. Az alföldi gyűjtött kamillavirágzat minősége eltér a termesztett változatétól:

erős, zamatos, kellemes illatú és kesernyés ízű, nem esik szét, kevésbé porlik a feldolgozás során, és az illóolaját is jobban megtartja.

A kamilla termőterülete az utóbbi években 300-500 hektár között alakult – fotó: Pixabay

A kamilla termesztésével napjainkban már csaknem az ország egész területén foglalkoznak, legnagyobb területen a Dunántúlon, Baranya és Somogy megyékben, illetve az Észak-Alföldi régióban. Termesztőterülete az utóbbi években 300-500 hektár között alakult, alapvetően növekvő tendenciát mutat. Termesztésben a kamilla vetése augusztusban történik, növekedését, fejlődését a tavaszi időjárás, főként a csapadék mennyisége markánsan befolyásolja.

A termesztett kamilla betakarítása a beltartalom alakulásától függ, fontos a pontos időzítés, amit folyamatos mintázással és laborvizsgálatokkal tudnak meghatározni a termesztők. Az idei év a szakértők szerint jónak mutatkozik,

a vízhiány hatására a zöldtömeg bizonyos területeken kisebb lett, de az állományok, egységesek, sűrűk voltak, a növény nem feküdt el, kártevők, kórokozók károsítása nem jelentkezett.

A meghűléses megbetegedések kezelésének kedvelt gyógynövénye a kamilla, mely elsősorban gyulladáscsökkentő hatása miatt hasznos. A Magyarországon előállított kamillavirág drog nagyobb hányada exportra kerül, a többit itthon dolgozzák fel. Értékes alapanyagot szolgáltat a kozmetika és gyógyszeripar számára is a kamilla vízgőz-desztillációjával (lepárlásával) előállított kamilla illóolaj.

Lehetőség szerint kamillavirágzat teát és ne kamillateát vásároljunk és fogyasszunk – fotó: Pixabay

A kamillavirágból gyógyteát forrázat készítésével nyerhetünk, amihez a drogot forrásban lévő vízzel leöntjük, az edényt lefedve 10-20 percig állni hagyjuk, majd szűrjük. Gyógytea vásárlásakor mindig figyeljünk arra, hogy a készítmény az adott gyógynövény aktív hatóanyagait tartalmazó részeiből készüljön, tehát például a kamilla esetében kamillavirágzat teát és lehetőség szerint ne kamillateát vásároljunk és fogyasszunk.

A magyar gyógynövények évszázadok óta elismertek belföldön és külföldön is. Az élelmiszer, gyógyszerkozmetika és vegyipar egyre több természetes alapanyagot használ fel termékeiben, s az ágazat a turisztika számára is kiemelkedő lehetőségeket nyújt. Mindenféle gyógynövényt beleértve, a gyógynövénygyűjtés jelenleg mintegy ötezer – elsősorban alacsonyan iskolázott, valamint hátrányosabb régiókban élő – embernek ad munkát.

Hazánkban 120–130 növényfaj gyűjthető, de ezek közül a legfontosabb mintegy 70–80 faj kerül rendszeres begyűjtésre a természetes élőhelyekről. A feldolgozásra kerülő gyógynövényfajok mintegy 70 százaléka vadon termő állományok gyűjtéséből származik.

A gyógy-, fűszer- és aromanövények termesztőterülete összességben 18 000–21 000 hektárra tehető – fotó: Pixabay

Magyarországon a vadon termő gyógynövények gyűjtése hatósági engedély nélkül folytatható. A nemzeti parkokban történő gyűjtés, valamint a magán- és állami területek szabad „bejárhatósága” azonban engedélyhez kötött.

A legnagyobb tömegben gyűjtött fajok és növényi részek: vadgesztenye, csipkebogyó, cickafarkfű, aranyvesszőfű, csalánlevél, zsurlófű, kamillavirág, fehér ürömfű, orbáncfű, fehérmályva, feketebodza, fagyöngy. A gyógy-, fűszer- és aromanövények termesztőterülete összességben 18 000–21 000 hektárra tehető, és évente mintegy 50 fajt érint. Termesztett gyógynövényeink: mustár (fehér+barna), mák, konyhakömény, koriander, édeskömény, máriatövis, ánizs, kapor, kamilla, orbáncfű, citromfű, levendulafajok, majoránna, bazsalikom, borsfű, macskagyökér.