A csipkebogyó vagy más néven hecsedli termése nagyon gazdag vitaminforrás, amit akár teaként, szörpként vagy lekvárként elkészítve, fogyaszthatunk – írja a hellovidek.hu.

A csipke rendkívül igénytelen, nem kér különösebb gondoskodást, így is megél és bőségesen terem. Az erdőkön kívül utak mentén, árokpartokon is rendszeresen találkozhatunk vele, így vadon szedni sem túl nehéz. Gyógyhatását már nagyanyáink is ismerték és azóta sem kopott ki a köztudatból. Érdemes megvárni, hogy az első fagy megcsípje, és ezután leszedni, mert ekkor tápanyagban a leggazdagabb a bogyó.

csipkebogyó

Ha narancssárga a bogyója akkor még nem egészen érett, míg ha sötét mélyvörös már puha húsú, akkor túlérett– fotó: Pixabay

Miért is érdemes fogyasztani a vöröses bogyót?

1. Rendkívül gazdag vitaminforrás

A-, B1-, B2-, és K-vitamin is található benne a C vitamin mellett. A hazánkban termő növények közül ez a bogyó tartalmazza a legtöbb C vitamint.

2. Segít a rák és egyéb krónikus betegségek megelőzésében

Több különböző tanulmány szól a csipkebogyó kivonat jótékony hatásáról. Egy spanyol kutatás szerint közel 45 százalékkal csökkentette a rákos sejtek számát. A bogyó fenolokat, aszkorbinsavat, béta-karotint, tanninokat és pektineket tartalmaz, amelyek gátolják az oxidatív stressz kialakulását, ami a rák kialakulásához vezethet. A gyümölcsnek gyulladás gátló hatása van, így hozzájárul, hogy szervezetünk ellenállóbb legyen a krónikus betegségekkel szemben.

3. Csökkenti a koleszterinszintet

A csipkebogyó-kivonat rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet. Azoknak a betegeknek, akik hat hétig, naponta fogyasztottak csipkebogyóból készített italt, a koleszterinszintjük közel 5 százalékkal csökkent. Ez, akár 17 százalékkal csökkentheti a szívbetegség kockázatát.

4. Segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket

A svéd Department of Experimental Medical Science által végzett tanulmány szerint a csipkebogyó kivonatok jelentősen csökkenthetik szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Ez elsősorban a magas magnézium tartalmának köszönhető.

5. Enyhíti a láz és influenza tüneteit

A csipkebogyótea akár napokkal is képes lerövidíteni a betegséget. Amikor elkapunk valamilyen kórságot érdemes minden nap fogyasztani pár bögre csipkebogyóteát. Lázcsillapító hatása mellett rengeteg energiával látja el a szervezetünket, ami segít leküzdeni a rossz közérzetet.