A nyaralás során, ha tehetjük, ne hagyjuk ki egy-egy ország ételkülönlegességeit, azonban nem biztos, hogy az alábbi, helyiek által fogyasztott specialitások mindegyikével érdemes próbálkozni.

Rántott pizza – Skócia

Nem egészséges, nem hívogató, de mindenképp különleges fogás az olajban ropogósra sült tészta, tetején sajttal, melyet fish & chips éttermekben vásárolhatunk meg.

Andouillette kolbász – Franciaország

Ennek a kolbásznak a tölteléke többnyire sertés- vagy borjúbelsőségekből, például gyomorból áll, amit bélbe töltenek, lyoni verzióját pedig ecetes-hagymás lében vagy mustáros szószban szolgálják fel.


Kacsakagyló – Spanyolország

Ennek a különlegességnek már a beszerzése is életveszélyes. Ez a kagyló olyan helyen tenyészik, ahol a sziklás tengerpart méltán érdemelte ki a Costa da Morta, azaz a Halál partja nevet. Ez az oka annak, hogy egy tál gőzölgő kacsakagyló ára körülbelül 100 euróba kerül. Íze állítólag édeskés, s a tenger permetének illatát idézi.

Cibreo szósz – Olaszország

Egy toscanai különlegesség: a csirkemájból, kakastaréjból és begyből készült ragut tojássárgájával főzik össze.

Vérpalacsinta – Finnország és más északi országok

A blodplättar sertés és rénszarvas véréből készült palacsinta: felvert vérrel és melasszal készül, és általában sertés- vagy rénszarvashússal tálalják.

Haggis – Skócia

A skót gömböc egy savanykás ízű hurka, amit báránybendőbe töltenek, és a mi hurkánkhoz hasonlóan báránytüdővel, szívvel, májjal, hagymával és fűszerekkel töltenek meg.

Smalahove – Norvégia

Norvégiában karácsonykor a kettéhasított, agyától megfosztott, majd pár napig vízben pácolt, sózott, szárított, füstölt, végül párolt bárányfejet egy szépen megterített ünnepi asztalon tálalják. Általában krumplit, zsírt és répakrémet adnak hozzá.

Hákarl (rohasztott cápahús) – Izland

A lefejezett és kibelezett északi-tengeri cápát előbb elássák a kavicsos, homokos földbe, ott 6-12 hétig aszalják, hogy a mérgező vegyületeket kipárologtassák, majd felszeletelik, sózzák, és további 4-5 hónapig szárítják. Csomagolás előtt a húson keletkező barna kérget eltávolítják. A próbálkozóknak azt ajánlják, hogy fogják be az orrukat a kóstolásnál, mert a szaga jóval erősebb és kellemetlenebb, mint az íze. A friss cápahús egyébként mérgező a magas ureatartalma miatt, de a több hónapnyi földben aszalódás és a szárítás után fogyaszthatóvá rohad.

hákarl

Hákarl – fotó: Shutterstock

Pirított haltej – Csehország

A haltejet Magyarországon is ismerjük, hiszen a halászlevünk gyakori összetevője az ikra mellett, a csehek azonban pirítva, fűszerezve tálalják a ponty hímivarsejtjeit.

Casu marzu – Olaszország

A világ legveszélyesebb sajtjaként emlegetik, de a helyiek rajonganak érte Szardínia szigetén. Már a neve is jelzi, hogy mire számíthat a fogyasztó, hiszen a casu marzu azt jelenti: rothadó sajt. A készítése során a juhsajtot meleg, nedves helyre teszik, hogy a sajtlegyek meglátogassák és petéket helyezzenek el benne, amelyek a sajtban fejlődnek ki, majd elkezdenek fogyasztani abból. Az emésztésükből származó savak tovább bontják a sajtban található zsírokat, amitől az rendkívül puha és különleges textúrájú lesz. Mire fogyasztásra kész, a casu marzuban több ezer kifejlett lárva van. A casu marzuról szóló cikkünket elolvashatod itt.

A németek egyik kedvenc sajtja pedig tele van atkákkal – erről itt olvashatsz.

Forrás: divany.hu