A medvehagyma igazán ízletes és egészséges, ráadásul könnyedén megterem a kertünkben is. A medvehagyma, vagy más néven kígyóhagyma, vad fokhagyma, vagy erdei fokhagyma, a hagymafélék családjába tartozó növény, mely egész Európában megtalálható. Sokáig nélkülözték, azonban az utóbbi években óriási lett a népszerűsége.

A medvehagyma 40-50 cm magasra nő meg, jellegzetes, széles levelei és fehér virágai vannak, illata és íze pedig a fokhagymára emlékeztet. Habár a medvehagyma elsősorban vadon élő növény, mivel igazán népszerű és egészséges, érdemes belőle a kertben is tartani. Különösen azért, mert nem érdemes összetéveszteni a gyöngyvirággal. A legjobb módja pedig, hogy még véletlenül se együnk mérgező gyöngyvirág levelet medvehagyma helyett, ha a saját kertünkben termesztjük.

Állítólag nevét onnan kapta, hogy a téli álomból ébredő medvék rengeteg medvehagymát esznek. Sokan úgy vélik, hogy a fogyasztása egy medve erejét biztosítja az elfogyasztója számára. Bár ezt sajnos bizonyítani nem tudjuk, bízzunk benne, hogy a medvék nem tévednek, így hát fogyasszuk mi is bátran. De nem csak a medvék nagy rajongói. A svájci tehenek is előszeretettel fogyasztanak medvehagymát, melyet a gazdák azért adnak nekik, mert jobb ízű lesz általa a tejük.

medvehagyma

A medvehagyma nem csak gyűjthető, a kertünkben is adjunk neki helyet. Fotó: Pixabay

Így legyen a kertedben is medvehagyma

A medvehagyma leginkább az árnyékos vagy félárnyékos helyet szereti, így ezt figyelembe véve érdemes neki helyet keresni a kertükben. Ráadásul most még éppen időben vagyunk, hiszen április végéig bátran ültethetjük.

A kertben a természetes lelőhelyéhez hasonló körülményeket kell biztosítani számára, így érdemes fák, vagy egyéb, magasabb növények alá telepíteni. A medvehagyma gondozása nem nehéz feladat, hiszen kártevői és betegségei is alig vannak, sőt, még öntözést sem igényel. Azonban az újonnan ültetett vagy átültetett növényeket pár hétig rendszeresen öntözni kell.

A talajra nem különösebben igényes, azonban fontos számára, hogy az kellően nedves legyen. Ha nincs kertünk, akár balkonládába, vagy cserépbe is ültethetjük.


A medvehagyma szaporítása történhet magról, amelyet egy-két centiméter mélyre kell ültetni, vagy hagymás növényként is elültethetjük, amikor már kifejlődtek a levelei. Ekkor 15-20 centiméter az ideális ültetési mélység. Medvehagyma vetőmag vagy ültetőhagyma vásárlásakor vegyük figyelembe, hogy legalább 12 darabot ültessünk el, hogy kellő mennyiség jusson belőle. Érdemes tehát mindig  csoportban telepíteni.

A medvehagyma két-három hónapon keresztül nő. Akkor a legízletesebbek a levelei, ha még a virágzás előtt leszedjük őket. Ha idén tavasszal már nem jut idő az ültetésére, ültessünk belőle szeptemberben, és így már tavasszal szedhetjük is. Ügyeljünk rá, hogy csak a leveleket szedjük le, a hagymát hagyjuk a földben, hiszen évelő növényként így jövőre is ellát majd minket ízletes leveleivel.

Sajnos az évnek csak egy igen rövid időszakában juthatunk hozzá frissen. Éppen ezért érdemes tartósítani. Mélyhűtve nem igazán őrzi meg aromáját, azonban szárítva, vagy olajban tartósítva nagyon jól eláll a medvehagyma mentes, ínséges időszakokban is.

Hazánkban a Mecsekben és a Gerecsei Tájvédelmi körzetben találjuk belőle a legtöbbet, a keleti területeken viszont egyáltalán nem terem meg. Amikor szedjük, ügyeljünk arra, hogy soha ne tövestől húzzuk ki, hanem csak a leveleit szedjük le. Ha hagymáit érintetlenül hagyjuk a földben, akkor jövőre is lehetőségünk lesz szedni a leveleiből.

Medvehagyma, vagy gyöngyvirág?

A medve nem játék, de bizony a medvehagyma sem az. Nagyon óvatosnak kell lenni a szedésénél, hiszen nagyon könnyen össze lehet téveszteni a gyöngyvirággal, ami mérgező! A földből kihúzva azonban hamar meg tudjuk különböztetni őket, hiszen a medvehagymának hagymája, a gyöngyvirágnak tarackja van. Ha pedig még ez sem elég, egyszerűen szagoljuk meg. A gyöngyvirág levele szagtalan, ellenben a medvehagyma fokhagyma illatú.

Eligazíthat minket az is, hogy a medvehagyma soha nem fog napos mezőkön nőni, hiszen az árnyékos helyeket kedveli. A medvehagyma levele kihajtáskor is lapos, színe fényes, élénkzöld, fonákja pedig hamvaszöld. A gyöngyvirág levele a hártyás hüvelylevelek közül hengeresen összetekeredve hajt ki. A színe matt, hamvaszöld, a fonákja viszont csillogó. Azért is érdemes a medvehagymát otthon termeszteni, mert úgy egészen biztosan nem tévesztjük össze semmilyen, számunkra mérgező növénnyel.

medvehagyma

A medvehagymából finom leves, saláta, sőt, akár még bor is készülhet! Fotó: Pixabay

Ezért hasznos a medvehagyma

A medvehagymából számtalan finom ételt készíthetünk, így kiváló alapanyaga lehet a különféle leveseknek, salátáknak, süteményeknek, de az ételek fűszerezéséhez is nyugodtan fel lehet használni. Kiváló a vele ízesített sajt is. Mivel virágai korán nyílnak, tökéletes méhlegelő is.

Elsősorban a levelei fogyaszthatók, akár nyersen is. A medvehagyma nagyon jó gyomorbántalmak kezelésére, de a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint csökkentésére is. A medvehagymában található antibakteriális és gombaellenes összetevők helyreállítják a bélflórát, enyhíthetik a krónikus hasmenést, a hasi görcsöket, a puffadást. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető az érszűkület, az agyvérzés és a szívroham kockázata.

A medvehagyma levelei kiváló A-, B1-, B2-vitamin, magnézium, vas és cink forrást jelentenek. Emésztést serkentő hatása van, ám a fogyókúrázók fogyasszák óvatosan, mert étvágyjavító hatással is rendelkezik.

A medvehagymából még bort is lehet készíteni, amely gyógyító hatású. Kitűnő vértisztító, vérnyomáscsökkentő. Felső légúti megbetegedések megelőzésére is kiváló, de a fokhagymához hasonlóan bélfertőtlenítő is. Véralvadásgátló szerekkel történő fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat.

Nem csak belsőleg, külsőleg is hatásos. A bőrre helyezve jól kezelhetőek vele egyes gombás fertőzések. Érzékeny bőrűek azonban óvatosan bánjanak vele, mert csalánkiütést, vagy bőrgyulladást is okozhat.

Így készíts medvehagymás vajat

Ha valami igazán gyors és egyszerű medvehagymás ételre vágyunk, semmi másra nincs szükségünk, mint medvehagymára, vajra és némi sóra. Az apró darabokra vágott medvehagymát keverjük össze alaposan a szobahőmérsékleten megpuhult vajjal. Ezután ízlés szerint sózzuk meg. Tehetjük egy kis tálba, majd a hűtőbe, de ha valami igazán különlegesre vágyunk, formázzunk belőle egy kisebb hurkát, és tekerjük össze jó szorosan fóliával.

Ezután tegyük be a hűtőbe, és várjuk meg, amíg kicsit megdermed, hogy könnyen levághassunk belőle egy szeletet. A rolóból ezután annyit vágjunk, amennyit a kenyerünkre szeretnénk kenni. A vajat húsok ízesítésére és fel tudjuk használni, és akár zöldségeket is főzhetünk benne. A medvehagymás receptek száma végtelen, de mindegyikben közös, hogy igazán ízletesek és egészségesek.