Érdeklődésünkre Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezetője sem tud sok jót mondani a tavalyi esztendőről.
   - Sajnos a 2007-es év a zöldség-gyümölcs ágazat szempontjából nem mondható sikeresnek. Mindenki tudja, hangos tőle az ország, hogy egy nagyon erős tavaszi fagy érte a gyümölcstermést, és ez elvitte a későbbi termés felét. Ez óriási érvágás volt. Na most, 2008 elején már kezdjük látni, hogy mivel kezdhetjük az újévet, hisz életbe lépett egy olyan támogatási forma, amelyet a fagykárosultak számára hoztak létre. Ez, ha nem is teljes egészében pótolja a veszteséget, de némileg tudja kompenzálni a veszteségeket.
   A kormány tehát kompenzálta a természeti csapás miatt elmaradt hasznot. A vásárlók azonban semmit sem éreztek ebből idáig. Drágán vették a cseresznyét és a barackot. A hazai termelés csökkenés miatt sok gyümölcsöt hoztak be külföldről. Annak a bevételéből viszont nem a hazai termelők gyarapodtak. A gyümölcsös gazdákkal ellentétben, szerencsére a zöldségtermesztőket nem tette tönkre a fagy, mondja Mártonffy Béla.  
   - 2007-ben a gyümölcstermelésünk a felére esett vissza, és a 800 ezer tonna helyett 400-500 ezer tonna volt. A zöldségtermelésben nem volt ilyen tragikus a helyzet, hisz ott később is palántáztak, és újra is lehetett vetni, illetve a palántákat újra kihelyezni. Itt egy kicsit később jöttek be a termékek. Az ár viszont nagyjából kompenzálja a keresleti piac miatt a lehetőségeket. Itt szinten maradt a termelés. Hogyha azt nézem, a magyar termékek miként értékesültek, azt kell mondjam, kevés gyümölcs volt, s nyilván ez az árakon is meglátszott. A zöldségnél nem annyira, ezért az árak ott nem is ugrottak sokkal magasabbra.
   Az őstermelők az áraikat nem alakíthatják a valós termelői költségekhez. Hiába drága a vetőmag, a palánta, a fólia fűtése, nekik a bevásárlóközpontok áraihoz kell igazodniuk, amelyek sokszor nyomott árakon kínálják portékáikat.
A nagyobb termelők ki tudnak jutni a külföldi piacokra is az árujukkal. Eddig mindenki nyugatra kacsingatott, most azonban újra felfedeztük a rendszerváltáskor elveszített keleti piacot.
   Mártonffy Béla jó hírrel is tud szolgálni. Az ágazat tavaly ismét kelet felé fordult. Az ügyvezető abban bízik, hogy a hazai zöldség- és gyümölcstermesztők ismét visszatérnek a rendszerváltáskor elveszített nagy orosz piacra.
   - A termés 48-49 százalékát külföldre vittük, és nagyon figyelemre méltó dolog, hogy az orosz piac is elindult, ami idáig a friss zöldség-gyümölcs területén csak akadozva haladt – mondja.   
   Köztudott, hogy a zöldség-gyümölcs ágazat gazdálkodói csak akkor részesülhetnek Európai uniós támogatásban, ha tagjai valamely termelői értékesítési szervezetnek. Az uniós csatlakozásunk idején kevés TÉSZ alakult, nem fedte le az országos szükségletet. Ma már van elég, de nem mind életképes.
   - Olyan időszakot élünk, amikor a megalakult TÉSZ-ek között kezd kirajzolódni, hogy melyek az életképesek, melyek tudnak fejlődni, és melyek fognak összeolvadni. Úgy gondolom, hogy bár a TÉSZ-ek száma némileg csökkent, de a forgalmunk nem. Sőt, a jövőben növekedni fog.
   Ma 50 TÉSZ van Magyarországon. Az ügyvezető szerint az ágazat fejlődéséhez 2013-ig sokat lehet, és kell is tenni. A gyümölcstermesztésben meg kell valósítani a szerkezetátalakítást. Ez olyan gyümölcsfák telepítését jelenti, amelyek terménye jól értékesíthető a hazai és a külföldi piacokon egyaránt.
A zöldségtermesztésben az a cél, hogy az eddigi fóliafelületet megduplázzák. Javítani kell az áru csomagolásán. Ki kell építeni az ország egész területére a szaktanácsadói rendszert, és sokkal több pénzt kell áldozni a marketingre itthon és külföldön egyaránt. Mindezekre pénzt is kap az ágazat.
   - Nagyon fontos időszak kezdődik 2008-tól a termelők életében. Az Európai Uniós Mezőgazdasági Fejlesztési Alapot ekkor kezdi el a kormányzat meghirdetni. A zöldség-gyümölcs ágazat az egyik kiemelt része a mezőgazdaságnak, s meghirdették, hogy most kezdi azokat a fejlesztési alapokat kapni, amit 2013-ig tudunk igénybe venni. Ez nagyon komoly változásokat, technikai és technológiai fejlesztést fog jelenteni. A zöldég-gyümölcs ágazat 2008-ban 150-200 milliárd forint kap fejlesztésre. Jól megírt pályázataikkal a TÉSZ-ek többsége mára felkészült, várják a pályázatok kiírását.

R.S.