Nagy bizonyossággal állítható, hogy a húsvéthétfő után néhány napig tartó hidegbetörésnek a kajszibarack és az őszibarack jelentős része áldozatául esett – mondta az InfoRádióban a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Fagykár az őszibarackban.

Kajszi- és őszibarackból biztosan kevés lesz az idén.

Kelemen Péter pontos számokat és arányokat még tudott közölni. A szakember szerint a gyümölcsök jövőbeni árával kapcsolatban korai nyilatkozni, mivel azok alakulása nemcsak a magyarországi, hanem az európai terméstől is függ. Ami viszont biztosan látszik, hogy a magyar boltok pultjain egy jó évhez képest kevesebb hazai gyümölcsöt fogunk találni, és több import érkezhet – fogalmazott a FruitVeB alelnöke.

A jelenlegi fagyokban más európai országok is érintettek, ezért nem kizárt a drágulás, de a szezon kezdetéig még 4–6 hét van hátra, akkor látszik majd pontosan, hogy honnan is indulhatnak az árak, és abból lehet majd következtetéseket levonni – tette hozzá Kelemen Péter.

A FruitVeB alelnökea folytatással kapcsolatban megjegyezte, egészen fagyosszentekig, május 12–14-e környékéig bármikor jöhetnek újabb hirtelen lehűlések. Mivel még hátravan a cseresznye, a szilva, a meggy, az alma és a körte virágzása, lehet még nagyobb a baj a mostaninál.

Április 14-én az Agroinform.hu Agrometeorológiai Webináriumot szervez, ahol az agrometeorológiában jártas szakértőkkel, növényvédelmi szakemberekkel és gazdálkodókkal vitatjuk meg, hogy milyen válaszokat tudunk adni az egyre nagyobb időjárási kihívásokra. Csatlakozz Te is!