A gyomnövények egy része nem csak finom, de egészséges is. Fotó: 123rf.com

Itt a nyár, és vele a sokunk által nem túlzottan kedvelt gyomlálás ideje. Azonban mennyivel jobb a szívednek és a gyomrodnak, ha nem gyomlálásnak hívjuk, hanem szüretelésnek? Ugyanis, mint ahogyan előző cikkünkben már írtunk róla, sok ehető gyomnövény van a kertedben, a haszontalannak véltek között.

Az első és legfontosabb lépés azonban az, hogy mindenképpen csak olyan gyomnövényt fogyassz, amelyet egészen biztosan felismersz, és biztos forrásból tudod, hogy ehető. Ezután alaposan mosd meg, és már indulhat is a gyomlálás élvezetes része, vagyis az evés!

  • A nagy útifű minden kertben ott van. Amíg még fiatal a növény, nyugodtan eheted egy az egyben salátaként, azonban a nagyobb, sötétebb levelekből már távolítsd el az erezetet, és inkább főzve készítsd el. Kitűnő salátaként, vagy húsok köreteként is, párolva, vagy főzve. Finom, földes íze a spárgáéra emlékeztet, és amellett, hogy finom, még hasznos is, hiszen kipréselt nedve kitűnő köhögéscsillapító.
  • A kövér porcsin egészen biztosan nem az a sértődős fajta, hiszen, bár igen bántó nevet adtunk neki, azért szeret velünk lenni, éppen ezért el is lepi a kertjeinket. Az íze eléggé savanyú, így leginkább főzelékek ízesítőjeként használhatjuk. Nagyon magas C vitamin tartalma miatt is érdemes fogyasztani, akár savanyúság formájában is.

A gyomok között is lelhetünk igazi csemegére. Fotó: 123rf.com

  • A fehér és a vörös here levelei még virágzás előtt nagyon finomak salátaként fogyasztva.
  • A paraj libatop íze a megtévesztésig olyan, mint a spenóté, így tökéletesen pótolhatod azt vele. Nem véletlenül nevezzük sárga spenótnak is.
  • A mezei katáng, vagy más néven vadcikória egészen szemmagasságban kínálja fel kis kék virágjait, melyekkel  lépten-nyomon találkozhatsz. A levelei kissé keserűek, ezért fogyasztás előtt érdemes kifőzni őket. Igazán hasznos táplálék, hiszen remek étvágygerjesztő, vízhajtó hatása is van, de még gyomorrontás esetén is számíthatsz rá. Ráadásul valamit tudhat, mert a középkorban azt tartották róla, hogy sebezhetetlenné tesz.

Ha ki tudod egészíteni a sort, ne tartsd vissza magad és oszd meg velünk kommentben!