Az ébredő kertünkben ekkor kell eltüntessük a tél nyomait, s ideje felkészülnünk a facsemeték telepítésére, ha ősszel ezt valami oknál fogva elmulasztottuk. A gyümölcsfák tisztogatását, majd metszését is ilyen tájban végezhetjük. Először az almatermésűeket, majd a gyümölcsbokrokat vegyük sorra, ám a ribiszke, a köszméte, a málna, valamint a csonthéjasok közül a kajszi és az őszibarack metszésével várjunk rügyfakadásig.

Ha szeretnénk, hogy a sövény tavasszal megfelelően kihajtson, akkor a metszést február végéig fejezzük be. Kizárólag fagymentes napokon metszünk. Ha erős fagynál metszünk, akkor több kárt okozunk, mint hasznot. Ilyenkor a hajtások ridegek és törékenyek, és a hajtásokon ejtett sebek sem képesek begyógyulni.

A szőlő tőkepótlására és döntésére viszont felkészülhetünk, csakúgy, mint a tél végi lemosó permetezésre. Persze a gyümölcsösök mellett a veteményessel is törődnünk kell. A fagyok elmúltával készítsük elő a veteményes- és virágágyásokat szerves trágya vagy komposzt kijuttatásával. Ezután már vethetjük a vöröshagymát, a retket, a salátát, a sárgarépát, a petrezselymet és a hideget egyébként nagyon jól tűrő pasztinákot.

Kertünk tervezése, építése során gondoljunk arra is, hogy a hagymás és az egynyári növényeknek is hagyjunk helyet a kertünkben a cserjék és örökzöldek mellett. Azért van erre szükség, mert így tudunk folyamatosan más és más színekkel virágzó ágyásokat kialakítani. Ha a talaj már fagymentes, februárban még ültethetünk tulipánhagymát. Ültetésnél vigyázzunk arra, hogy a hagymák ilyenkor már duzzadtak és ültetés során a friss hajtások ne sérüljenek. A hagymákat ne nyomjuk be a talajba, hanem ültető lapát segítségével ültessük el.