Ebből az alkalomból kértem egy villáminterjút Ledó Ferenctől, a FriutVeb elnökétől: hogyan ítéli meg a rendezvényt az első nap tapasztalatai alapján?

A  Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft.-vel közösen évadzáró rendezvényt tartott a zöldség- és gyümölcskertészeknek. Elsősorban a TÉSZ-eknek a szaktanácsadóit próbáltuk megszólítani, de emellett szívesen láttuk azokat a gazdákat is, akik jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényt.

A nagy érdeklődést jellemzi, hogy több mint 150 fő jött el, emellett az inputanyag-beszállító cégek közül is többen részt vettek, akik a kertészetben alkalmazott technikát biztosítják, szolgáltatják, hiszen az idei évet lassan lezárjuk, és a kertészek kezdik előkészíteni a következő évet.


Az előadások zöme az idei év termesztési problémáit elemezte, válaszokat keresve a kihívásokra, a termesztés során felmerült gondok megoldására is hallhattunk javaslatokat. A másik nagy célja az idei rendezvénynek, hogy elsősorban a kertészeknek, de maguknak a szaktanácsadóknak, azaz egymásnak is hogyan tudunk olyan felkészítést adni, amely felvázol egy reális jövőképet, hisz akár a gyümölcsösöknél, az ültetvénytelepítésnél, a költségeket is figyelembe véve 15-30 évre kell előre tervezni.

Ehhez széles körben megbízható információkat kell összegyűjteni a kertészeknek, hogy a most futó pályázatokba eredményesen be tudjanak kapcsolódni, fejlesszenek, és milyen fejlesztési irányokat jelöljenek ki. Ezért idén nagyobb hangsúlyt kaptak programunkban a gazdaságossági számítások, a versenyképességi elemzések, több figyelmet fordítottunk a munkaerőhelyzet felmérésére is.

kép

Ledó Ferenc, a FruitVeb elnöke – A szerző felvétele

Mennyire igazolták vissza ezeket a célokat az úgynevezett folyosói beszélgetések?
Úgy gondolom, hogy akik most eljöttek a rendezvényünkre, azok valamennyien tudatosan készültek ezeknek a problémáknak a megbeszélésére. Keresték a tapasztalatok kölcsönös megvitatására a lehetőséget, amit a nagy érdeklődés is visszaigazol.

Úgy látom, akár a gyümölcs-, akár a zöldségszekcióban az előadásokat figyelik, jegyzetelnek, ami azt jelenti, hogy a gyakorlatban hasznosulhatnak a hallottak, és azokat be fogják építeni a kialakuló jövőképükbe.

Számos hozzászólást is hallottunk.
Igen, nagyon sok értékes hozzászólás is volt. Azt azért tudni kell, hogy ha valaki jövőképet próbál előrevetíteni, az nincs kőbe vésve, az nem szentírás. Mindenkinek van valamilyen kialakult egyéni véleménye, vagy egy adott csoportot képvisel, és annak a véleményét próbálja összefoglalni.

alma

Ültetvénytelepítésnél 15-30 évre kell előre tervezni – fotó: Shutterstock

Egy régi mondás szerint: sok szem többet lát, tehát mi is azt kértük most a termelőktől meg a szaktanácsadóktól, hogy ami itt elhangzott, ha otthon újra átgondolták, megemésztették és megvitatták a gazdatársaikkal, esetleg ezek során új problémák merültek fel, vagy valamit másként értelmeztek, keressenek bennünket. A FRUIT-VEB honlapja adott ilyen szempontból is, e-mailben minden ötletet, minden hozzászólást szívesen várunk.