A jégbor egy meghatározott termőhelyről származó minőségi bor. Kizárólag abból a szőlőből készül, amit a gazdák a tőkén hagynak ősszel, túléretten és megfagyottan szüretelik mínusz 6 illetve 7 fokban. Hasonló időjárási körülmények között, mint ami most van az ország számos területein.


Magyarországon minden évben szüretelhető, és az egész országban néhány száz litert készítenek belőle, a különlegességre vágyóknak. Ám a készítése nagyon kockázatos. Hiszen ha túl enyhe az idő vagy sok az eső és bizonyos betegségek támadják meg a szőlőt, akkor már nem is lehet a tőkén hagyni az erre szánt fürtöket – mondta az Agroinform.hu-nak, Takács Adrienn, borász.

A mádi Takács pincészet vezetője elmondta, hogy a jégbor azért is kuriózum, mert a fagy hatására a szemekben lévő víz lényegében kifagy, s a szőlő értékes, zamatos tartalma koncentráltan megmarad. Ez az a pillanat, amikor le kell szüretelni és gyorsan ki is kell préselni. Préseléskor a fagyott szemekből csak lassan folydogál a must, ami rendkívül illatos és gyümölcsös.

jégbor

Csak egészséges szőlőből készülhet jégbor — fotó: Shutterstock

A tavaly őszi körülmények Mádon most nem kedveztek a jégbor készítéshez. Helyette egy tokaji Cuvée került piacra az előző évekből. Hasonlóan fagyott Furmint és Hárslevelű szőlőfajtából, kíméletes sajtolással készült, amely önmagában egy különleges desszert.

Van aki úgynevezett fagyasztásos eljárással próbál betörni erre a piacra. A szakemberek szerint ezzel a technológiával csak hasonló italt lehet készíteni, de az nem mondható jégbornak.

Kanadában nagyon népszerű

Klasszikus jégbortermelőnek egyébként Németország és Kanada számít. Kanadában szinte minden évben ideális az időjárás több borvidéken is, ahhoz hogy olyan bort készítsenek az ínyenceknek, amely megfelel a kritériumoknak.

Mára a kanadai jégbortermelés messze meghaladja azt, amit Európa produkál. A kanadai jégbor piaci forgalma 2012-ben megközelítette a 40 millió dollárt. A piacra dobott palackok európai forgalmazása azonban nem könnyű és mai napig leginkább Ázsiában forgalmazható a mézédes nedű.