Az eredetileg júliusra tervezett hatóanyag kivonás várhatóan októberben valósul meg, a dimetoát-alapú növényvédő szerek rákkeltő hatása miatt. Egyelőre azonban nincs másik olyan szer, amellyel hatékonyan lehetne védekezni az óriási terméskiesést és minőségromlást okozó olajbogyó-fúrólégy (Bactrocera oleae) ellen – írja az oliveoiltimes.com.

olívaültetvény

A helyettesítő szerek alkalmazása magasabb költséggel és alacsonyabb hatékonysággal jár együtt – fotó: Pixabay

A kártevő már nemcsak a tengerparti sávokba, hanem Olaszország olívaültetvényeinek egészén pusztít, ezért a tilalom – olasz termelők szerint – óriási kiesést okozhat Európa egyik legnagyobb olívaolaj-termelőjének. Sőt mi több az Olasz Farmerszövetség szerint akár a termelés felfüggesztését is eredményezheti, ami gazdákat és a fogyasztókat egyaránt negatívan érintené.

„A réz, a kaolin és egyéb fungicidek riasztólag hatnak a szóban forgó kártevőre, de nem tudják kivédeni annak tömeges támadását. A peteölő szerek hatása is jóval gyengébb, alkalmazása pedig komplikáltabb” – mondta Lapo Baldini a szövetség toszkánai igazgatója. A helyettesítő szerek alkalmazása tulajdonképpen magasabb költséggel és alacsonyabb hatékonysággal jár együtt.

A dimetoát betiltása jelenleg arra kényszeríti a termelőket, hogy – megfelelő szer hiányában – a védekezés helyett a fertőzés megelőzésére koncentráljanak.