A parlagfű-felderítési hatósági eljárások során 2014-ben több mint 3,7 millió hektár mezőgazdasági területet ellenőriztek. A növényvédelmi bírságot a földi bejárás és légi felderítés során készített jegyzőkönyvek alapján szabják ki. Az idén mintegy 1500, külterületet érintő határozat született és csaknem 73,2 millió forint bírságot vetettek ki, de ez a folyamatban lévő ügyek lezárásával még változhat - mondta derül ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A közölt adatok szerint tavaly 129,8 millió, 2012-ben 103,8 millió, 2011-ben pedig 167,1 millió forint volt a kiszabott bírság. Ez az összeg 2008-ban meghaladta 425 millió forintot.

A jogszabályi kötelezettség betartatása érdekében az illetékes hatóságok minden év július 1-jétől parlagfű-felderítést végeznek, és ha fertőzött területet találnak, a jogszabályok alapján eljárnak a földhasználókkal, földtulajdonosokkal szemben. A vonatkozó kormányhatározat kiemelt célként határozza meg az állami és önkormányzati tulajdonban álló területeken a folyamatos parlagfű-mentesítést, a közfoglalkoztatásban rendelkezésre álló források bevonásával. A felderítések ezeket a területeket is érintik.


Fazekas Sándor szerint az adatokat áttekintve látható a parlagfű elleni közfoglalkoztatási programok
közvetlen és közvetett pozitív hatása is, az elvégzett gyommentesítés miatt az állami és önkormányzati területeken egyre kevesebb növényvédelmi bírságot szabnak ki. Az idén mintegy 1 millió forint volt a kivetett bírság, a tavalyi 3,5 milliós és a tavalyelőtti 3 milliós után. Az adatok szerint 2008-ban ez az összeg 12 millió forint volt.