Az aflatoxin a növényeket megtámadó legveszélyesebb penészgombák (Aspergillus fajok) egyik, erősen rákkeltő hatású és az immunrendszert fékező toxinja, amely a táplálkozáson, illetve takarmányozáson keresztül a legsúlyosabb emberi és állati mérgezések kiváltója. A toxin fertőzése miatt évente több millió tonna növényi terméket kell megsemmisíteni. Vannak ugyan fertőtlenítő szerek, de ezek alkalmazása meglehetősen költséges, és nincs biztosíték a toxin teljes semlegesítésére.

A legtöbb szemestermény erősen ki van téve ennek a fertőzésnek, miközben az azt kiváltó gombák látens állapotban éveket tölthetnek a föld alatt. A fertőzés veszélye különösen nagy az afrikai fejlődő országokban, ahol a terményt többnyire meleg, párás körülmények között tárolják, és a raktárak szellőztetése nincs megfelelően biztosítva.

mogyoró

Az aflatoxin erősen karcinogén méreganyag – fotó: Shutterstock

Az új felfedezés óriási mértékben javíthatja az egészséges táplálkozást, mivel a világon évente előállított 29 millió tonna földimogyoró jelentős része mentesülhet a fertőzéstől, aminek felbecsülhetetlen gyakorlati jelentősége van. Az USA-ban a földimogyoró sorrendben a 12. legfonosabb termény, amelyből az egy főre jutó fogyasztás 2,7 kg-ot tesz ki (héj nélkül), és a nyers termék értéke meghaladja az egymilliárd dollárt.

Dilip Shah a kutatócsoport vezetője elmondta, hogy a rezisztencia kialakításához a lucernából úgynevezett defensin-t (apró fehérjerészt) kell beültetni a földimogyoró DNS-ébe, hogy az blokkolja az aflatoxin behatolását. Ezt az eljárást elméletileg a földimogyoró bármely fajtájánál lehet alkalmazni. Az eljárás részleteit a Plant Biotechnology Journal-ban ismertették.