A Capsum francia kozmetikumgyártó marseille-i kutató-fejlesztő központjában kiépített, élvonalbeli technológiával felszerelt függőleges farmlaborban polcos elrendezésben termesztik a növényeket, számolt be az Agriland. A labor a finn iFarm vállalattal közös projektjük, akik szofver- és hardverkörnyezetet fejlesztenek függőleges és hidropóniás farmokhoz.Saját termesztésű alapanyag

Az új létesítményben a Capsum kutatói saját csúcsminőségű alapanyagot állíthatnak elő az új receptjeikhez. Többféle növény termesztését tervezik, köztük gyógynövényeket, virágokat, és mikrozöldeket, amiket majd organikus kozmetikai termékeihez használnak fel.

Mik azok a mikrozöldek?

A mikrozöldek olyan zöldségzöldségek, amelyeket azután takarítanak be, hogy a sziklevelek mellett az első pár valódi levél épphogy kifejlődik. Az elvetéstől számítva átlagosan 10-14 nap után takarítják be, mikrozöldnek néhány centiméteres magasságig számítanak. Csak bizonyos növényeket lehet így hasznosítani, mert olyanok is vannak, amik mérgezőek a növekedési stádium elején. A gasztronómiában fűszerként, íz- és vizuális kiegészítésként használják a mikrozöldeket.

A kutatólabor kezelő informatikai rendszer biztosítja a kutatók számára az adatokat és eszközöket a növényfejlődés optimalizálásához.

"A beltéri termesztés tökéletes a szépségiparnak, mert teljesen ellenőrzött környezetben zajlik, rovarirtó- és növényvédőszerek, egyéb vegyszerek nélkül. Az iFarm technológiája tökéletes nekünk, mert rengeteg paramétert vesz figyelembe." - lelkendezett a Capsum igazgatója, Anthony Briot.

Polcos elrendezéssel, hidropónikus rendszerrel termesztenek

Polcos elrendezéssel, hidropónikus rendszerrel termesztenek - fotó: iFarm

Innovatív technológia

A termesztés a tesztlaborban három helyiségben zajlik automata kezelőrendszerrel, kísérleti Ebb-and-Flow hidropónikus rendszerekkel. Ez optimalizálja az ellátási láncot, hiszen a helyszínen tudnak vegyszermentes hozzávalókat termelni, és biztosítja a kutatókak a kísérletezés lehetőségét különböző fajtákkal.


Az iFarm alelnöke, Timo Koljonen szerint a beltéri kertészkedés lehetőségei bőven túlmutatnak a laboratóriumi körülményeken, hiszen az iFarm technológiájával az ügyfelek elkezdhetik a kutatást és fejlesztést, majd növelhetik a növénytermesztés üzemméretét akár ipari léptékig is folyamatos harver- és szoftvertámogatással. Számolhatnak az egész évben stabil termésmennyiséggel, amely biztosan mentes bármiféle vegyszertől, így kiszámíthatóan tudják növelni a termelési mennyiséget.