Egyebek közt erről, a manapság sokakat érdeklő kérdésről is beszélt az Agroinformnak Homor Miklós, az Unical kazán- és hőszivattyú-képviselet vezetője. A szakember egyebek közt elmondta: tévhit, hogy ha úgy szigetelnek egy Kádár-kocka házat hogy a hővesztesége 40%-kal kevesebb lesz, akkor az azt is jelentené, hogy megtakarítanak 40% fűtési gázt. Ez messze nem így van, ha megmarad a régi hagyományos vagy turbós gázkazán és radiátoros fűtés van; ugyanis ebben az esetben csak 0-20% közötti fűtési gázmegtakarítást érhetnek el. Nem többet!

Homor Miklós rámutatott a hazai hőszivattyús rendszerek veszélyeire is.

Kazán

HP-OWER 500 hőszivattyú zöld környezetben, de rossz kivitelezéssel, mert a gépek között kevés a távolság – forrás: Unical

– Borzasztó sok problémás hőszivattyús rendszer van az országban és nem pusztán arról van szó, hogy elég sok hőszivattyú márka elektronikája elromlana, hanem rengeteg tervezési és kivitelezési hiányosság merül fel – mondta az épületgépész szakember, aki szakértő a hőszivattyús rendszerek vonatkozásában is. – Ennek általában az az oka, hogy egy, a témában teljesen tájékozatlan megrendelő találkozik egy "okostojás", mindenhez is értő (vagy érteni vélő) szakemberrel. Hogy előbbi alatt mit értek, az úgy vélem, nem szorul magyarázatra, utóbbi esetében viszont azokra a fűtési szakemberekre gondolok, akik néha bizony azzal sincsenek tisztában, mit kellene tudniuk... Számos bírósági per volt és van hőszivattyús ügyek kapcsán. Ezekből általában a megrendelők kerülnek ki győztesen, miközben mégis vesztesek, hisz évekig tartó tortúrát kell elszenvedniük, s ez idő alatt nem jól működik a hőszivattyús rendszerük, esetleg túl sok áramot fogyaszt a hőszivattyújuk, vagy a hőszivattyú nem éri el a maximális teljesítményének néha még az 50%-át sem, mert annyira rossz a kapcsolódó szerelés. És a hiányos vagy rossz szerelés miatt szinte minden esetben elveszítik a hőszivattyúra vonatkozó gyári garanciát is, a további garanciát a hibát ejtő kivitelezőnek kell(ene) bevállalnia, vagy az összes hiba és hiányosság kijavítása után új hőszivattyút beszerelni. Személy szerint én úgy tapasztalom, hogy az épületgépész tervezők körülbelül kétharmada nem rendelkezik a hőszivattyúkhoz szükséges magas szintű ismeretekkel, a fűtésszerelők körében pedig még rosszabb, 90-95 százalékos ez az ismerethiányossági arány.

Kazán

Az Unical a hőszivattyúk széles választékát kínálja – forrás: Unical

Homor Miklós azt is elmondta, a megrendelőnek mit kell, illetve mit nem kell tennie ahhoz, hogy kiválóan működő hőszivattyús rendszere legyen. Először is ne kérdezzen a témában a Facebook-on, mert a válaszok óriási többsége hülyeség. Másodszor: keressen olyan szakembert, aki kiválóan képzett. Ez azonban azért nagyon nehéz, mert sok szerelő mondja magáról, hogy ő már 30 éve szerel – az lehet, csak azt nem tudja, hogy nem feltétlen jól... A képviselet-vezető elmondta, hogy ő maga már 35 évvel ezelőtt közel került a hőszivattyúk világához és emiatt már túl van a kezdeti hibákon, tévedéseken, szemben azzal, aki esetleg még csak 4 éve kezdett el foglalkozni a hőszivattyúkkal és szakmai tévedéseit most követi el – nyilván, a megrendelő kárára. A szakember hozzátette: egy elkészült konkrét hőszivattyús rendszer szakértése során például legalább 25 helyen tárt fel tervezési, kivitelezési hibát, vagy hiányosságot, de volt olyan is, ahol 42 hibát talált. Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében szívesen segít bárkinek, ha valamely megrendelő megkeresi ez ügyben, annak tud ajánlani igényesebb szakembert az ország minden térségéből, hiszen körülbelül 300-ra tehető azon tervező és szerelő szakemberek száma, akik már részt vettek az általa tartott részletes és alapos hőszivattyús képzéseken.

vegyestüzelésű kazán

Akinek vegyestüzelésű kazánra van szüksége, az is talál megfelelő konstrukciót a repertoárban – forrás: Unical

Alternatív megoldásként újabban nagy népszerűségnek örvend az a megoldás, hogy a teljes téli időszakban klímaberendezésekkel fűtik az egész házat. Én ezt nem ajánlom – folytatta a szakember. – A klíma által generált levegőáramlást ugyanis sokan nehezen viselik és ennek hatását sokan csak évek múltán veszik észre, van akinek zavarja a fejét, fülét, az ízületeit, szemét stb. Akkor már inkább ajánlom a kondenzációs kazánt, esetleg fáskazánt, vagy hőszivattyús fűtést, a klímával történő fűtés csak kiegészítő legyen.

Kazán

Zöld színű OSA kondenzációs kazán a falon – kapható tükrös fronttal is – forrás: Unical

Végül álljon itt néhány jótanács Homor Miklóstól mindazok számára, akik otthonuk fűtésrendszerének felújítása előtt állnak:

  • Készíttessünk hőveszteség-számítást egy épületgépész tervezővel, ez azt mutatja meg, hogy a téli, adott esetben mínusz 13 Celsius fokos külső hőmérsékletnél hány kilowattnyi teljesítménnyel kellene fűteni a házat ahhoz, hogy a házban például 21 fok legyen. Vagy kérjünk ténylegesen pontos energetikai tanúsítványt. Az adásvételhez mindenképp készül, de ez általában nem elegendő, hőszivattyús beruházáshoz bizony precízebb, alaposabb, a valós helyzetet jobban tükröző munkaanyag kell. Ha többe kerül, ne sajnáljuk rá a pénzt!
  • A beruházás előtt minimum 3 környékbeli szerelővel készíttessünk árkalkulációt és kivitelezési skiccet. Ezeket vessük össze, és ha 3 szakember háromfélét mond, akkor keressünk még tovább, mert nagyon-nagyon nehéz igazán kiváló szerelőt találni. Vagy kérjünk szakemberre vonatkozó javaslatot a szakértőtől.
  • Mindenképpen legyen tervrajz a hőszivattyú, vagy a gázkazán körüli gépészetről. Ragaszkodjunk ahhoz, hogy a kivitelező ne mókoljon és ne térjen el még csak egy picikét sem a tervrajztól. Érdemes kérni díjmentes tervmintát a szakértő cégétől.
  • Ha teljesen biztosak akarunk lenni abban, hogy a szerelvények mérete és minősége is megfelelő, akkor attól a képviselettől szerezzük be az összes fontos szerelvényt is, amelytől a hőszivattyút vagy kazánt is, mert egyébként a szerelők igen gyakran nem a legjobb minőségű és nem odavaló szerelvényeket vásárolják meg és építik be.

További hasznos információkat találnak a fenti videóban, illetve a homor.hu honlapon!

Elérhetőségek:

Homor Miklós

Unical kazán- és hőszivattyú-képviselet vezetője

Tel: 30/6900-421

E-mail: kepviselet2@homor.hu