2017 novemberében gyorsult a termelői árak emelkedése
Tavaly novemberben 7,7 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A növényi termékek ára 8,6, az élő állatok és állati termékek ára 6,4 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Natur Agro technológiai tapasztalatok a Dunántúlról (+Videó!)
Gazdariport-sorozatunk következő állomása Polány, ahol a Dunántúlra jellemző, változatos domborzati viszonyok között kell kihozni a lehető legjobb termelési eredményeket. A Natur Agro termékeit már a teljes termőterületen használja somogyi vendéglátónk – akit a saját, mázsán mért eredményei győztek meg a Natur-termékek fontosságáról. Nézzük meg, hogy milyen tapasztalatokról számol be a gazda, dombos területi adottságok mellett.

Indul az MFB nemzeti gépfinanszírozási programja
A kedvezményes kamatozással igényelhető hitel- és lízingprogramok kerete 80 milliárd forint, amelyből mezőgazdasági gépek gyártására, forgalmazására, vásárlására lehet igényelni. A bank közleményében hangsúlyozza: a program célja, hogy kedvező kamatozású és feltételrendszerű finanszírozási lehetőséget nyújtson mezőgazdasági gépek gyártásával, forgalmazásával foglalkozó cégeknek, valamint a kis és középvállalkozási (kkv) kritériumoknak megfelelő vállalkozásoknak mezőgazdasági gépek vásárlására.

Egy fiatal gazda naplója: a precíziós gazdálkodás megtérülő beruházás
Zsár Ernő növényorvos, fiatal gazda szakcikke a precíziós gazdálkodás útján megtett első lépésekről számol be. A publikáció minden termelő számára hasznos lehet, hiszen a gyakorlati megoldásokból több bevált módszert ismertet a fiatal szakember.

gép

A precíziós gazdálkodási rendszer kiépítése már 300 hektár szántóterület megművelésénél is érezhetően megtérülő beruházás – fotó: Zsár Ernő

2018 a mezőgazdasági beruházások esztendeje lesz
A vidékfejlesztési pályázat nyertesei idén már eljutnak fejlesztési terveik megvalósítási szakaszába. Mi lesz azokkal, akik ebből kimaradnak? Hogyan állhatják a versenyt, akik sem önerőből, sem külső forrásból nem képesek fejleszteni? Többek között ezekre a kérdésekre keres választ Fórián Zoltán, az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezetője, aki legutóbbi írásában mérleget készített a 2017-es esztendőről.

Új pályázat borszőlőültetvény-telepítés támogatására
A pályázatra 2018. február 15-től adhatóak be kérelmek. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 4 Mrd Ft. A támogatott projektek várható száma: 1000 db. A beadási időszak 2018. február 15-től kezdődik.

Eddig jól telelnek az őszi vetések
A növények maradjanak nyugalmi állapotban – ezt „üzente” a kultúráknak a normalizálódó időjárás. Az OMSZ agrometeorológiai heti elemzése szerint a talaj pedig országszerte nedves, nagy mélységig jó vízellátottságú.

Az „életben maradás” záloga a gazdák önkéntes összefogása
Fel kell ismerni, az együttműködésnek nincs alternatívája. Az erre ösztönző szabályozási környezet megteremtésére már tervek is készültek. Kiemelt feladat felhívni a figyelmet a mezőgazdaság innovációira, köztük a precíziós nemesítésre és a precíziós gazdálkodásra. Mindezt Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke sorolta fel a szervezet rövid és hosszú távú feladatait ismertető évindító sajtótájékoztatón.

Megmarad a magyar gazdák egyik fontos piaca
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése 7 százalékban határozta meg a hagyományos bioüzemanyag-előállítás használati mértékének szintjét, ezzel hosszú távon elhárult a bioetanol- és fehérje-előállítást fenyegető veszély.

kukorica

Az etanolipar a kukoricatermés egyik fontos felvevőpiaca – fotó: Shutterstock

Hónap végéig kell benyújtani a gazdálkodási naplót
Félidejéhez érkezett a gazdálkodási napló benyújtási időszaka. A Nébih arra kéri a gazdálkodókat, hogy a naplók beküldését ne halasszák az utolsó pillanatra! Eddig ugyanis meglehetősen kevés gazdálkodási napló érkezett be a Nébih informatikai rendszerébe – tájékoztatott a hivatal.

Idén is lesz Mi terem a neten? Konferencia az AGROmashEXPO-n
Az Agroinform.hu agrármarketing-konferenciája ez alkalommal az AGROmashEXPO keretében várja mindazokat, akik a legfrissebb agrárpiaci és marketinginformációkra kíváncsiak. Az AGROmashEXPO-ra nemcsak a kiállított gépújdonságok, hanem a színvonalas szakmai programok miatt is érdemes kilátogatni. Az Agroinform.hu idén is agrármarketing villámkonferenciával készül az expóra, ahol marketing- és agrárpiaci témákat járnak körül a meghívott előadók.

Az agrárium érdekei kikényszerítik az új nemesítési eljárások elfogadását
A precíziós nemesítéssel az agrárium és a környezetvédelem új innovációs lehetőségekhez jut. Eredményeivel a tudomány már készen áll. Genomszerkesztés útján például szárazságtűrő, vírusrezisztens növényeket is előállítottak. Európában a szabályozás pedig még a GMO vagy nem GMO dilemmánál tart.

Nálunk a traktor, a műtrágya és a kukorica is „megterem” a neten! (+Videó!)
Hamarosan itt az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítás, amelyre a jubileumi, X. Mi terem a neten? agrármarketing-konferenciánkkal készülünk január 25-én. Az alábbiakban összefoglaljuk a novemberi, IX. Mi terem a neten? történéseit.

Az Agroinform.hu rengeteg szakmai programmal várja Önt az AGROmashEXPO-n
A magyar agrárgazdaság legjelentősebb szakmai rendezvénye, az AGROmashEXPO és AgrárgépShow 2018. január 24-27. között több mint 300 kiállítóval várja több mint 40.000 négyzetméteren. Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljuk az Agroinform.hu portál által szervezett szakmai programokat.

kép

Tavaly is nagy érdeklődés mellett zajlott az Agroinform agrármarketing-konferenciája – fotó: Agroinform.hu

Sivatagban is tesztelt szárazságtűrő kukoricát hozott a magyar piacra a Syngenta
Magyarországon is elérhetőek ettől az évtől a Syngenta új, világszerte tesztelt, szárazságtűrő kukoricahibridjei. Az Artesian-technológia új fejezetet nyit a cég egyre erősödő kukorica-portfóliójában. A szezonnyitón emellett bemutatták a napraforgó piacvezető új növényvédelmi és vetőmagajánlatait, amelyek révén még eredményesebb lehet az olajos növény termesztése.

Magyarország idén is kiállít a berlini Nemzetközi Zöld Héten
Elkezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche – IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti fogyasztói vására. Az 500 négyzetméteres nemzeti standon 20 kiállító mutatkozik be, és a látogatókat két magyar vendéglő is várja.

A hét gépészeti híreit olvassa el gépészeti összefoglalónkban.