Nincs kialakult tápanyag-ellátási gyakorlat a gyökérzöldségfélék esetében.

Nincs kialakult tápanyag-ellátási gyakorlat a gyökérzöldségfélék esetében. Fotó: 123rf.com

Nagyon nehéz annak, aki egységes tápanyag-ellátási gyakorlatot keres a gyökérzöldségfélék esetében.Még a termesztésükkel foglalkozó néhány nagyüzem is eltérő számítások alapján határozza meg a trágyaszükségletet. Ráadásul a kisgazdaságok legnagyobb részénél általában még talajvizsgálatokra alapozott trágyázási számítás is alig létezik.

Mint más növények esetében is, a fajlagos tápanyagigényből célszerű kiindulni és ennek alapján meghatározni a kijuttatandó tápanyagok mennyiségét.

Gyökérzöldségfélék számított fajlagos tápanyagigénye (kg/t)

Faj

Nitrogén (N)

Foszfor (P2O5)

Kálium (K2O)

Sárgarépa

4,3

1,8

6,0

Gyökérpetrezselyem

5,0

2,4

6,0

Zeller (gumós)

6,5

2,5

8,0

Pasztinák

3,8

1,5

5,5

Téli retek

6,0

3,0

5,0

Hónapos retek

5,0

2,0

5,0

Torma

6,0

2,4

10,2

Cékla

4,3

1,8

6,0

A számítás alapján kapott különbségek elsősorban nem a fajok egységnyi termés-előállításához szükséges tápanyag-mennyiségéből (fajlagos tápanyagigény) adódnak. Jóval nagyobb a fajon belüli eltérés, ami a termésmennyiség-különbségekből adódik. (Egy korai sárgarépa, amelynek a termése 20-30 tonna, szemben egy kései betakarítású, öntözött, tárolási répával, amelyé meghaladja a 100 tonnát is, lényegesen több tápanyagot von ki a talajból és az ebből adódó különbség is lényegesen nagyobb, mint a fajok közötti igényből következő eltérés.)

Ugyanilyen alapon nem lehet a retek esetében sem egységes tápanyagigényről beszélni. A hónapos retek alig 5-6 hetes tenyészideje alatt más dinamikával és más mennyiségben igényli a tápanyagot, mint a 100-120 napos őszi-téli retkek.

A pontatlan tápanyagigény-számításból és trágyázásból adódó hiány és túladagolás számos élettani zavart idéz elő. A túlzott nitrogénezés, hasonlóan a káliumhiányhoz – vagyis a nitrogén és a kálium kedvezőtlen aránya, továbbá a későn adott nitrogén-fejtrágya – nagyban rontja a tárolhatóságot, a szárítmány-kihozatalt és a karotintartalmat.

Szerencsére a gyökérzöldségek – a cékla kivételével – kevésbé érzékenyek a klórra, így a káliumigény a legolcsóbb káliumformával, a káliumkloriddal (kálisó 40-60%) is eredményesen biztosítható. A mennyiség mellett figyelmet kell fordítani a trágyamegosztásra is, ami eltér a rövid tenyészidejű csomózott répák és a hosszú tenyészidejű ipari répák esetében.

Trágyamegosztás a gyökérzöldségek esetében

Fajta

Hatóanyag

Alaptrágya (%)*

Indítótrágya

(%)*

Fejtrágya

(%)*

Korai répa és gyökérpetrezselyem

N

-**

50

50

P2O5

80-90

10-20

-

K2O

80-90

10-20

-

Ipari répa és gyökérpetrezselyem

N

-**

10-20

80-90

P2O5

80-90

10-20

-

K2O

50

25

25

A kálium túladagolása átmeneti, ritkán tartós magnéziumhiányt is okozhat, főleg a magnéziumigényesebb sárgarépa esetében. Ilyenkor az ismételten adott keserűsós lombtrágyázás megszünteti a többnyire csak levélen jelentkező narancssárga hiánytüneteket.

zöldség

Magnéziumhiány következtében kisárgult sárgarépalevél. Fotó: Agroinform

A nitrogénhiány a répatest intenzív növekedésének időszakában szokott előfordulni, többnyire korai répáknál, homoktalajon. Sok esetben az öntözéssel kimossák a nitrogént, aminek következménye a világos színű, vékony termés és a klorózist mutató idősebb levelek.

zöldség

A nitrogénhiány tünete a répatest intenzív fejlődési szakaszában szokott jelentkezni. Fotó: Agroinform

Nitrogén fejtrágyázással laza talajon a korai fajták esetében, néhány nap leforgása alatt a tünet megszüntethető. Ezzel szemben a tárolási sárgarépánál a folyamat lényegesen hosszabb, és a kezelés hatása, eredményessége sem mindig az elvárt. A céklánál, a színminőség miatt jobb a szulfát káli (pl. kénsavas káli, Patentkáli) használata, ugyanis tapasztalatok és németországi kísérletek is azt bizonyítják, hogy a klór, az arra hajlamos fajták esetében a gyűrűsödést (3. ábra) fokozza, ami elsősorban a konzervipari termékeknél jelent hátrányt.zöldség

A cékla gyűrűsödését fokozza a klórtartalmú kálium műtrágya. – fotó: Némethyné

A gyökérzöldségfélék, főleg a sárgarépa, zeller, petrezselyem – a retek kisebb mértékben – a bórhiányra különösen érzékenyek. Jól ismert az ezzel járó betegség, a szívrothadás, amely eladhatatlanná teszi a termést. Ilyenkor a floém és a xilém helyett parenchimaszerű szövet fejlődik, ami idővel „összeomlik” és fenol jellegű barnás, szirupos anyag, sötét váladék képződik a termésben.

A gyökérzöldségféléknél a legfőbb tünetek között nem csak a termés közepének üregesedését, a belső szövetek pusztulását, a bórhiány szimptómáját szükséges megemlíteni. A gyökereken is megmutatkozik, korlátozott növekedés mellett, rendellenesen sok járulékos gyökér-képződése formájában. A bórhiány tartós szárazság hatására, továbbá meszes, lúgos talajon alakul ki, ahol nem is annyira a talaj bórhiánya, sokkal inkább a felvétel/növénybejutás nehézsége a jelenség oka – azaz a mész és a bór elemek ionantagonizmusa.

Nem gyógyítható, csak megelőzhető betegség! Ha már észlelhető, látható, egyértelmű tünetei vannak, olyankor a lombtrágyázás már nem segít. 5%-nál meszesebb talajokon megelőző védekezést javaslunk: a növényvédelmi permetezések alkalmával, esetleg külön is, bórtartalmú lombtrágyát (pl. bóraxot, bórsavat, bórtartalmú lombtrágyákat)  juttassunk a növényre, több alkalommal.