Nagy István arról beszélt, a hagyományaink egyre fontosabbak, nagy szerepet kapnak az identitás keresésében és megtartásában, valamint összehozzák a vidéket a várossal.

Nem engedik, hogy elszakadjunk egymástól és segítenek megőrizni kultúránkat – fogalmazott a tárcavezető.
Az ízekben, a táncban, a zenében és a viseletben megnyilvánuló hagyományok tesznek magyarrá és kötik össze a magyar embereket – tette hozzá a miniszter.

Hagyományos finomságok, amelyek egyformán közkedveltek a vidékiek és a városiak számára – fotó: Shutterstock

Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere a múzeumfalu nemrég befejeződött, közel 900 millió forint értékű felújítását említve elmondta, a fejlesztés egyrészt a régi épített örökség és hagyományok megőrzését és bemutatását, másrészt az ehhez hasonló nagy gasztronómiai rendezvények színvonalas megrendezését szolgálja.
A kétnapos fesztivál első napján a hagyományos falusi disznótort, a böllérkedést és menüsort mutatják be a versenyre benevezett csapatok, vasárnap pedig a télűző szatmári farsangi mulatságot nézhetik meg a Sóstógyógyfürdőre kilátogatók.