A legutóbbi években azonban megépült néhány nagy méretű és a legmodernebb külföldi technológiával felszerelt, zárt rendszerű hajtatóház, amelyek fedezni tudják a friss zöldségfogyasztás egy részét, egyelőre 18 növényfajból.

A hajtatóházakban a termesztés mesterséges táptalajon, az időjárás befolyását teljesen kizárva, az öntözővizet 90, a növényvédő szereket és a fuvarköltségeket pedig csaknem 100 százalékban megtakarítva történik.

A hajtatóházak építési költsége tízmillió dolláros nagyságrendű, de a gazdag olajország ezt megengedheti magának, és a növényvédelem, illetve az öntözővíz költségeinek számottevő megtakarítása révén, valamint a naponta érkező repülőgépes szállítmányok egy részének elmaradásával az építési költségek az évek során megtérülhetnek. Az ilyen előnyök és a frissesség eredményeként a helyi termékek árban versenyezni képesek az importtal.

A helyi lakosság örömmel fogadja a szupermarketekben kapható, helyben termelt, friss zöldségeket, amelyeknek címkéjén fel van tüntetve, hogy az Emírségek fenntartható mezőgazdasági termeléséből származnak.

hajtatóház

A hajtatóházakban a termesztés mesterséges táptalajon, az öntözővizet 90, a növényvédő szereket pedig csaknem 100 százalékban megtakarítva történik – fotó: blog.syngenta.hu

A jelenleg működő létesítmények már évente több ezer tonna friss zöldséget szállítanak a piacra, az élelmiszer-ellátásért felelős államminiszter asszony, Mariam Al Muhairi szerint pedig az ország a helyben előállított élelmiszerek mennyiségét 2021-ig 100.000 tonnára szándékozik felemelni, ami az anyagi fedezet rendelkezésre állását tekintve megvalósítható. Ezzel az ország a jelenlegi 31. helyről az első tíz ország közé kerülhet Globális Élelmiszer-biztonsági Indexet tekintve, mivel az importhoz szükséges pénz mellett legalább olyan fontos a helybeni előállítás lehetősége.

Korábban az ország jelentős beruházásokat eszközölt külföldi mezőgazdasági területek bérlésébe, illetve megvásárlásába, hogy az ott előállított termékekkel a saját lakosságának ellátását bebiztosítsa. Jelenleg ilyen földterületek vannak lekötve többek között Romániában, Szudánban, Szerbiában, Kambodzsában és Ugandában. A helyi termelésből származó ellátás azonban biztonságosabbnak tűnik.