A termelő partnereink számára a legnagyobb fejtörést e kórokozó elleni növényvédelmi program felállítása okozza. Ebben próbálunk a segítségükre lenni a Fontelis® és Buvicid K® gombaölő szeres csomag megalkotásával, mely kombináció a tavalyi évben kiváló eredményt mutatott mind saját kísérleteinkben, mind pedig termelő partnereinknél.

Az eredményeken túl szakmai érvek is indokolják a kombináció használatát, mivel a különböző hatóanyagú és eltérő hatásmechanizmusú készítmények kombinációjának használatával elkerülhető a rezisztencia kialakulása.

A szisztémikus nagyágyú: Fontelis®

A 2015. évben bevezetésre került a DuPont kutatás-fejlesztésének legújabb eredményeként a Fontelis® gombaölő szer az almatermésűekben, amely egy pentiopirad elnevezésű új hatóanyagot tartalmaz. Az aktív hatóanyag a varasodás és lisztharmat betegségeket előidéző gombák növekedését gátolja, valamint elpusztítja azokat.

KITE

A nem megfelelő növényvédelmi technológia hiányában kialakuló varasodási fertőzés – fotó: KITE Zrt.

Az általános alapszabály, amely gombaölő szerek esetében alkalmazandó, a prevenció a Fontelis® használata során is nagyon fontos, tehát a kezelésnek megelőző jelleggel kell megtörténnie, mivel a fertőzés kialakulásának, terjedésének megakadályozásában ez az egyik leglényegesebb szempont.

A gombaölő szernek ugyan van egy rövid ideig tartó kuratív (gyógyító) hatása, azonban nem szabad erre alapoznunk a védekezést. A termék alkalmazását tekintve mindenképpen törekedni kell a blokk-kezelésre (3 kezelés, 8-10 napos permetezési fordulóval), a kijuttatás pedig minden esetben kontakt hatóanyagú kombinációs partnerrel történjen.

A Fontelis® közel kéthetes tartamhatásának és kiváló hatékonyságának köszönhetően bizonyította, hogy képes a varasodás kialakulásának megelőzésére. A tavalyi évben a kezeletlen kontrollban fellépő 30-40%-os fertőzést is képes volt a lehető legalacsonyabb szintre csökkenteni. Emellett a hűvös időjárás sem akadálya a gombaölő szer hatáskifejtésének, már 8-10 oC felett biztonsággal használható a termék.

A kihagyhatatlan kombinációs partner: Buvicid K®

A Buvicid K® hatóanyaga, a kaptán egy kontakt gombaölő szer, amely a levél felületén maradva fejti ki hatását. Protektív hatóanyag, azaz a fertőzés kialakulását megakadályozó módon védi a növényt.

A termék egyedi olajos szerformulációjának köszönhetően egyedülálló módon fokozza a hatóanyagok hasznosulását, hiszen a linolsavas napraforgóolaj a benne lévő emulgeátor révén éppen olyan jól oldható permetlében, mint valamennyi adjuváns, de egy tulajdonságában kiemelkedik azok közül.

A levél felületén térhálós szerkezet kialakítására képes, azaz polimerizálódik. Ezáltal egy esetleges újranedvesedés (harmat, eső, pára) esetén sem tud lemosódni a növényről. Ez az a többlet, amely a Buvicid K®-t kiemeli más kontakt gombaölő szerek közül.

A Buvicid K® felhasználása esetében a kijuttatott kaptán hatóanyag hektáronkénti mennyisége kisebb a konkurens termékekhez viszonyítva, hatékonysága azonban azonos, így használatával a környezetterhelés alacsonyabb. Ennek magyarázata szintén az egyedi növényi olajos formulációban keresendő.

A KITE Zrt. varasodás elleni csomagjának tartalma, amely 3 hektár háromszori kezelésére alkalmas:
- 6 liter Fontelis (0,66 liter/ha)
- 20 liter Buvicid K (2,2 liter/ha)

Kattintson a képre és töltse le a kupont!

A kupon felmutatásával alközpontjainkban akciós áron vásárolható meg a KITE Zrt. varasodás elleni csomagja.

További információkért látogasson el a www.kite.hu weboldalra!

Sira Márk
ágazati vezető
KITE Zrt. Növényvédőszer-kereskedelmi Üzletág