A szervezők a magyar borászat kitörési pontjának tartják a Kárpát-medencében jelenleg honos és régi magyar fajtákat, a régi, nem magyar eredetű, de hazánkban meghonosodottakat, valamint a magyar szőlőnemesítés keresztezéssel előállított fajtáit. De nemcsak hazánkban, hanem Európa-szerte is egyre nagyobb figyelmet kapnak az adott termőhelyekhez köthető, ún. autochton fajták.
A bortesztben, az említett fajtakörre helyezve a hangsúlyt, a Baja környéki hat borvidék, a Villányi, Pécsi, Szekszárdi, Tolnai, Kunsági és a Hajós-Bajai borvidék borászait kívánják megszólítani, illetve lehetőséget kínálni számukra boraik bemutatására. A tervek szerint 15-20 hungarikum fajta bemutatására lesz lehetőség, és a borbíráló bizottsággal párhuzamosan a közönségből is mintegy 50 látogatónak lesz lehetősége a versenyborok megkóstolására.

A borteszten túl az Axiál szakmai napok rendezvényére ellátogatók a növénytermesztés és állattenyésztés gépesítése mellett az Axiál Kft. és további társkiállítók – elsősorban szőlészethez kapcsolódó – gépeit és eszközeit is megtekinthetik. A kertészeti és szőlészeti munkagép-specialista, a Bartifarm Kft. tizenhárom szőlészeti munkagéppel, köztük 1-1 Faustini és Marolin újdonsággal jelenik meg. Ezt a speciális kínálatot egészítik ki az Axiál által forgalmazott ültetvénytraktorok és permetezőgépek.