A dailypioneer.com angol nyelvű hírportál arról számolt be, hogy a Himalája Bioforrás Technológiai Intézet (IHBT) kutatói – állami támogatással – kidolgoztak egy módszert, amely lehetővé teszi a magas tápértékű és vitamintartalmú shiitake gomba (Lentinula edodes) gyors és olcsó előállítását, amelynek különleges termesztési és fogyasztási kultusza van Észak-Indiában.

Mint ismeretes, ez a gombafaj azon kevés, nem állati termékek egyike, amelyek képesek kielégíteni az emberi szervezet D-vitamin-igényét, és a kelet-ázsiai országok többségében termesztésének kifejezett célja a D-vitamin-hiány megszüntetése, illetve csökkentése. A csontfejlődésben különösen fontos szerepet játszó D-vitamin hiánya ugyanis súlyos megbetegedésekhez vezethet, és csökkenti a szervezet ellenálló képességét.

gomba

Ez a gombafaj azon kevés, nem állati termékek egyike, amelyek képesek kielégíteni az emberi szervezet D-vitamin-igényét – fotó: Pixabay

A shiitake előállítása azonban mindeddig költséges volt. Az új technológiával – amelyet természetesen a világ bármely országában alkalmazni lehet – a shiitake termesztési ideje (fűrészpor táptalajon) a hagyományos 8-9 hónappal szemben két hónapra rövidíthető, és 1 kg táptalajon 5-6 kg gomba is előállítható, ami természetesen a termesztési költségek lényeges csökkentését vonja maga után. Ennek alapján a kutatók remélik, hogy India shiitakekibocsátását 2025-ig évi 4.500 tonnára sikerül emelni.

Dr. Sanjay Kumar, az IHBT igazgatója szerint naponta egy 500 gramm porított shiitake gomba kivonatát tartalmazó kapszula kielégítheti az emberi szervezet D-vitamin igényének 50 százalékát. Az IHBT által kifejlesztett módszer világszerte lehetővé teheti a shiitaketermesztés lényeges növelését.