A kifejezetten enyhe, rövid tél, a sokéves átlagtól jelentősen 3-4 fokkal melegebb évkezdet kedvezett a kórokozók és kártevők zavartalan telelésének – hangzott el a Syngenta szakmai rendezvényein, amelyet a vállalat szőlészek, borászok számára szervezett az ország csaknem összes borvidékén.

Idén szokatlanul korán, már március végétől fakadt a szőlő, majd továbbra is gyorsan, dinamikusan fejlődött. Május végén megindult a virágzás, majd június végétől a zsendülés is. Fakadás előtt az ékköves faaraszoló kártétele okozott nagy riadalmat, több helyen védekeztek is ellene. A legnagyobb gondot a súlyos lisztharmatjárvány okozta. Alig fakadt ki a szőlő, máris megjelent a lisztharmat primer tünete. A tömeges aszkospóraszóródás Egerben április végén történt, hét nappal később már sporuláltak az első telepek. Nem sokkal később találtuk meg az aszkospórás fertőzés első tüneteit Szekszárdon is - mondta Nádudvari Éva, a Syngenta termékmenedzsere.

Ilyen korai tünetészlelés még nem volt, hangsúlyozta a szakember. A rendkívül korai megjelenés és a nagy primertünet gyakoriság súlyos korai lisztharmat járványveszélyt jelzett. Sokan nem vették elég komolyan a vészjelzéseket, későn, csak a bogyófertőzések észlelése után kezdtek kapkodva védekezni, ez természetesen nem vezetett kielégítő eredményre.

A kórokozók közül megjelent a peronoszpóra is, de eddig járványhelyzet nem alakult ki. A szőlő aranysárgaság fitoplazma veszélyes vektora - az amerikai szőlőkabóca - általánosan, gyakorlatilag minden ültetvényben megtalálható volt.

A fentiekben elemzett időjárási és fertőzési viszonyok között, különösen a lisztharmat agresszív indulása miatt szokatlanul korán kellett az intenzív védekezéseket elkezdeni.

Aki nem várt ki és időben, a primer tünetek megjelenése után azonnal kezdett a lisztharmat ellen védekezni, annak sikerült kapkodás, valamint extra védekezések nélkül is megmentenie a termést a súlyos károsodástól. A lisztharmatra nagyon érzékeny Blauburger fajtában lévő Syngenta kísérleti parcellán és a mellette lévő üzemi területen alkalmazott technológia eredményessége ezt igazolta.

A szokatlanul csapadékos július és augusztus okán indokolttá vált a szürkerothadás elleni intenzív védekezés is a borvidékek nagy részén. A szőlőtermesztésben jelenleg a művelt borvidéki szőlőterület nagysága 64 ezer hektár. 2013-ban szüretelt szőlő mennyisége 390 ezer tonna volt. A szőlőtermesztéssel foglalkozók száma megközelíti a 60 ezret.