Életbe lépett az irányelv, amely a tagországokra bízza a kedvezményezett termékkörök meghatározását, a kedvezményes adómérték alkalmazásához viszont el kell ismerni a termelők státuszát - olvasható a NAK tájékoztatójában.

sör

Kedvezményes jövedékiadó-mértéket lehet majd alkalmazni a kisüzemi keretek közt termelt alkoholtartalmú italokra — fotó: pixabay.com

Kedvezményes jövedékiadó-mértéket lehet alkalmazni

A NAK korábban már írt a vonatkozó szabály idei hatályba lépéséről. Ennek  lényege, hogy kedvezményes jövedékiadó-mértéket lehet majd alkalmazni a kisüzemi keretek közt termelt alkoholtartalmú italokra. Ennek azonban az a feltétele, hogy  a független kisüzemi státusz ki legyen nyilvánítva az adóhatóságnál történő nyilvántartásba vétellel, illetve az öntanúsítás szabályai szerint, amelynek részleteit a Bizottság (EU) 2021/2266 Végrehajtási Rendelete tartalmazza.

A nyilvántartásba vételt Magyarországon elektronikusan kell kérni a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), melyre válaszul tanúsítványt ad majd ki a NAV.


Ki minősül kisüzemi termelőnek?

Kisüzemi termelőnek  az a gazdálkodó minősül, amely:

  • sörből évente legfeljebb 200 000 hektolitert,
  • csendes borból és habzóborból évente legfeljebb 1 000 hektolitert,
  • egyéb csendes és habzó erjesztett italból évente legfeljebb 15 000 hektolitert,
  • köztes alkoholtermékből évente 250 hektolitert,
  • gyümölcs-, törkölypárlatból évente 10 hektolitert, tiszta alkoholra számolva állít elő.

bor

A nyilvántartásba vételt Magyarországon elektronikusan kell kérni a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól — fotó: pixabay.com

Bővebb információ a NAV tájékoztatásában található, ahol a hatóság kiemeli, hogy a külföldre szállító kisüzemi sörfőzdéknek a vonatkozó szabályok áttekintése és a tanúsítás kérelmezése különösen ajánlott.