A bogyósok közül most érik a málna. Óvatosan szedjük, válogatva, lehetőleg rögtön abba az edénybe, amiben szállítjuk. Könnyen törik, sérül, ezért csak vékony rétegben halmozzuk. A beteg szemeket is szedjük le. Szüret után a letermett málnavesszőket távolítsuk el, tőből, minél közelebb a talajhoz.  A megmaradó sarjak így erősebbek lesznek, és jó termésre várhatónk a következő évben.

Sok gyümölcsfa is ebben a hónapban ontja zamatos gyümölcsét. Nyári alma, meggy, kajszi, őszibarack korai fajtái. Mindre igaz, hogy nagyon gondosan kell szüretelni, nem csak a gyümölcs, de a fa épségére is ügyelve. Ne törjünk le ágacskákat, és távolítsunk el minden gyümölcsöt, a rosszakat is.

Most lehet metszeni, alakítani egy kicsit az ágakat. Ahol kezdődő vízhajtásokat látunk, vagy beteg, sérült ágat, távolítsuk el. A fa közelében se levágott ág, se hullott gyümölcs ne maradjon. A legjobb ezeket elégetni.

A permetezőnket se dobjuk sutba, támadhat a lisztharmat, varasosás, molyok, pajzstetvek, levélatkák. Figyeljünk, és ha kell avatkozzunk közbe.  Nem ér fel a permetekkel, de megelőzésnek kiváló a gyümölcsfa alá ültetett fokhagyma, snidling. Ha nem is minden kártevőt riaszt el, de ritkítja a számukat.

Zöldségeskertünkben továbbra is a gyommentesítés, öntözés az elsődleges feladatunk. Egy-egy eső után akár pár nap leforgása alatt is képes eluralkodni a gaz az ágyásokon.  Kapálás közben arra terelve gondolataimat, hogy vajon miért nem a haszonnövények ilyen szaporák, erősek.

Fordítsunk nagy figyelmet a burgonyára és a káposztafélékre. Ha nem fedezzük fel időben a káposztalepke, krumplibogár támadását, akkor bizony könnyen felfalhatnak mindent a kártékony jószágok.

Érik a paprika és a paradicsom, végre igazi friss nyári ízeket élvezhetünk. Lecsó eltevésre nekem legjobban a dunsztolás vált be, így tartósítószer sem kell bele.

Hónap vége felé már elszáradhat a hagyma szára, szedjük fel, szellős helyen hagyjuk pár napig száradni, majd tegyük el télire. Nekem legjobban a hagymafüzér vált be, tavaly sokkal tovább szép és hajtásmentes maradt a füzérnek felfont hagymám, mint a ládában, zsákban tárolt.

Másodvetésnek még ültethetünk sárgarépát, borsót, karalábét.

Fontos a helyes öntözés. Felhevült, forró növényeket ne locsoljunk. Többen ér egy alapos öntözés ritkábban, mint a mindennapos locsolgatás. Inkább a növények tövét öntözzük, a permetszerű, esőztető öntözéssel a víz nagy része elpárolog, mielőtt földet érne.

Szeles időben ne permetezzünk, nem csak hogy a célunkat nem érjük el vele, de az elfújt permettel akár kárt is okozhatunk, ha akaratlanul is.

Mostanra már minden szobanövényünk kikerülhet a kertbe, tornácra. Tartsuk szem előtt fényigényüket mikor elhelyezzük őket.  Rózsabokrainkat figyeljük, szükség esetén permetezzük.

Gyepünket öntözzük, és forró, száraz idő esetén ne nyírjuk, mert a frissen nyírt fű könnyebben kiég.

Balkonládák a kis földtömegük miatt könnyen és gyorsan kiszáradnak a nagy forróságban. Ha teljesen összeszárad benne a föld, de a növényünk még él, akkor helyezzük az egész ládát egy nagyobb edénybe (akár a fürdőkádba) töltsük fel 2-3 cm vízzel, és hagyjuk, hogy a föld szép lassan újra átnedvesedjen.  Nagy kánikula esetén akkor is hasznos ez az áztatós módszer, ha nem száradt ki teljesen a föld, szépen felfrissíti a növényeket.

Syri