Másodvetésre a következő növények kerülhetnek szóba: cékla, bab, vagy csemegekukorica. Számításba vehetjük még az uborkát, tökfélék közül a cukkinit és patiszont - másik nevén a csillagtököt - de ismét vethetünk borsót, spenótot, salátát és hónapos retket is. Ahhoz azonban, hogy ne érjen csalódás s legyen mit betakarítani a másodvetett ágyásokból is, néhány fontos tudnivalóra, szabályra érdemes odafigyelni. Éppen most soroltam fel a borsót, spenótot, salátát és hónapos retket, amely első veteményünk is lehetett, ezért ezek a növények soha ne ismétlődjenek helyükön. Ennek okát talán nem is kell magyarázni, hiszen a helyre ismételt vetésnél nagyon megnő a kockázata különböző betegségeknek és rovarok károsításának, mert az előző növénynél azok kényelmesen felszaporodhatnak.

És ha már ez a növény egészségügyi-szabály szóba került, meg kell toldani annyival, hogy a rokon növények se kövessék egymást ugyanazon a helyen, hiszen ezeknek is sok közös betegsége s kártevője lehet.

Fontos - manapság pedig különösen felértékelődik - az öntözés is. Legyen hát öntözési lehetőségünk, mert a másodvetések idején általában szárazabb időszak következik, víz nélkül pedig csak sínylődnének növényeink.

Ha másodvetéssel akarjuk hasznosítani a kertünk egy darabját, arra is legyünk figyelemmel, hogy az első növény lekerülése - pl. borsónál ezt nyűvésnek is mondják, mert ugye gyökerestől húzzuk ki a letermett növényt - hagyjunk egy kis időt az új vetőmagágy előkészítésére, a talaj ülepedésére is.
Befejezésül még egy mondat a levéltetvekről. Érdemes körülnézni a rózsáktól kezdve a paprika, paradicsom ágyások és gyümölcsfáink tájékán. Különösen a fiatal hajtásokat, rózsabimbókat kedvelik, ott találhatunk kanalasodó leveleket s sündörgő „édesszájú” hangyákat. De erről majd legközelebb.
drip