Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN Egyetemi Napok programját június 17-én, a MATE Kaposvári Campusán. A Dunántúl legnagyobb agrárrendezvényén az állattenyésztés, az agrárszakma és az agrár-felsőoktatás kapnak majd kiemelt szerepet.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. – a Magyar Állattenyésztők Szövetségének szakmai partneri közreműködésével – közös szervezésében 2024. szeptember 27–29. között ismét megrendezik a KÁN Egyetemi Napokat a Kaposvári Campus és a Pannon Lovasakadémia területén. Az állattenyésztő szakma képviselőit, a nagyközönséget és a kisgyermekes családokat, valamint a középiskolásokat egyaránt színvonalas, interaktív programok várják a rendezvényen.

 Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora – fotó: Snoj Péter

Új tudományos eredményeket is bemutatnak

A Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye kapcsán Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora emlékeztetett arra, hogy 2023-ban mintegy negyvenezer látogatót fogadtak. Mint fogalmazott, rengeteg agrárkiállítás van az országban, de a KÁN Egyetemi Napok az egyetlen, amely ilyen mélységben és alapossággal foglalkozik az utódlás kérdésével, vagyis a fiatal generáció megszólításával.

Ennek megfelelően idén is kiemelkedő szerepet kap az agrár-felsőoktatás és az agrárszakma népszerűsítése, így az egyetem fő képzési, kutatási területeit szórakoztató, interaktív edukációs programokon keresztül ismerhetik meg a látogatók a MATE Udvarban.

Dr. Gyuricza Csaba, az egyetem rektora kiemelte, hogy e programpont tulajdonképpen az egyetemet és az ott folyó tudományos oktatási innovációs tevékenységet mutatja be, mégpedig a közvélemény számára is befogadható formában.

„Pontosan az a célja, hogy megismertesse, bemutassa azokat az új tudományos eredményeket, amelyeket a mindennapi gyakorlatban használunk, és ezeket ismertessük meg, illetve szólítsuk meg azokat a fiatalokat, akiket itt szeretnénk üdvözölni az agrár felsőoktatásban” – foglalta össze.


A kiállítás keretén belül több szakmai konferenciát is tartanak

A KÁN-on kerül sor többek között a 35. Nyúltenyésztési Tudományos Napra, a VII. Halászati Kerekasztalra, a Hazai Precíziós Állattartás szakmai programra, valamint a Lótenyésztési Konferenciára is.

„Ebben az évben különösen nagy hangsúlyt fogunk helyezni a klímaváltozás növénytermesztésre gyakorolt hatásaira, és természetesen a szarvasmarha-tenyésztés aktuális kérdéseire, hiszen ez hagyományosan a rendezvény egyik kiemelt témája” – mondta Dr. Gyuricza Csaba.

Ismét lesz Szakiskolai Nap, melynek keretében közel 1 000 középfokú, agrár-szakképzésben részt vevő diákot várnak. A számukra tervezett programsor célja az agrárpálya népszerűségének növelése és a MATE agrár-szakképzéseinek népszerűsítése, továbbtanulásra buzdítás. A tavalyi évhez hasonlóan 2024-ben is kiemelt szerepet kap az Agrár-felsőoktatási Intézmények Gazdászversenye is, ahol az agrárképzések népszerűsítésén nagy hangsúlyt kap majd a résztvevők szórakoztatása is.

Dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója

Dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója – fotó: Snoj Péter

A kiállításon idén is hangsúlyos lesz a húsmarhatenyésztők bemutatkozása

A látogatók megismerhetik a hazánkban tenyésztett legfontosabb fajtákat, továbbá interaktív előadások és bemutatók is lesznek. Dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója az ország egyik legjelentősebb és legnagyobb szakmai kiállításának nevezte az egyetemi napokat, hozzátéve, hogy „ebben a régióban nagyon komoly hagyománya van az állattenyésztésnek és erre a hagyományra próbáljuk alapozni a tenyészállat-kiállítást is.

Tájékoztatójában kiemelte a húsmarhafajták bemutatását is, amely kapcsán megjegyezte, hogy Magyarország élen jár az ágazatban, ezért külön öröm az a fogadtatás és időről-időre egyre fejlettebb infrastrukturális háttér, ami Kaposváron fogadja a szövetséget. Szólt arról is, hogy a szakmai programokon túl természetesen kifejezett cél a KÁN-ra érkezők szórakoztatása is, a kisállatsimogatóktól a lovasbemutatókon át a fajtabemutatókig.

KÁN

Vörös Péter, a MATE Kaposvári Campus főigazgatója (balről) és Dr. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke (jobbról) – fotó: Snoj Péter

Számos program várja az érdeklődőket

A KÁN programsorát gazdagítja a 48. MA-HAL Országos Halfőző Verseny is, amiről Dr. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke beszélt. Köszönetét nyilvánította ki, amiért ezen országos rendezvénynek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint a Magyar Mezőgazdaság Kft. otthont adnak. Leszögezte, hogy a halasok számára az Egyetemi Napok kiemelt fontosságú rendezvény, hiszen a legfontosabb feladatuk – a haltermelés – mellett kiemelt céljuk az egészséges étkezés népszerűsítése és a hazai halfogyasztás növelése.

Vörös Péter, a MATE Kaposvári Campus főigazgatója az Egyetemi Napok egyik kiemelt kísérő programjára, a Somogy Vármegyei Vadásznapra hívta fel a figyelmet, amellett, hogy szólt az olyan szórakozási lehetőségekről is, mint a Helyi Ízek Utcája, ahol helyi és környékbeli őstermelők, kézművesek kínálják portékáikat. Ismét különféle hagyományőrző bemutatókkal várja a látogatókat az Élményliget. Szólt még a KÁN Egyetemi Napok péntek este fináléjáról, Ruzsa Magdi szuperkoncertjéről is, amire a jegyvásárlás a mai nappal kezdődik meg a https://ejegy.uni-mate.hu/ oldalon.

A KÁN Egyetemi Napok részleteiről a www.kaposvarinapok.hu weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.