Az utóbbi időben, Latin-Amerikában és Ázsiában terjedőben van a kék színű banán termesztése és fogyasztása. Az érdekes kinézetű gyümölcs héja fényes, kék színű, de ez még semmi: különleges íze a vaníliafagylaltéra emlékeztet. Ezért nem csak nyersen, hanem desszertként is fogyasztják, és felhasználják főzéshez, sütéshez is. Kékes színe miatt gyümölcstálak és piaci kínálat díszítésére is használják.

kék banán

A kék banán két ázsiai fajta hibridje – fotó: healthline.com

A kék színű banán Indonéziában és Közép-Amerikában már korábban is létezett, csak a világ kevésbé figyelt fel rá. A banán két délkelet-ázsiai fajta hibridje (Musa balbisiana és Musa acuminata), cserjéje 5-6 méter magasságra is megnő, termései 18-23 cm hosszúak. A növény az ültetéstől számított másfél-két éven belül virágzik, utána pedig folyamatosan terem.

A Jáva szigetéről származó gyümölcs kedvező étrendi hatással bír, és a hagyományos banánfajtákhoz viszonyítva nagyobb hidegtűréssel (és kisebb hőtűréssel), illetve magasabb vitamin- és ásványi anyag tartalmával tűnik ki. A kék héja az érés előrehaladtával fokozatosan halványul, és enyhe, sárgás árnyalatot kap.

Forrás és fotó: healthline.com