A parlagfű fő csírázási időszaka befejeződött, az egyedek többsége már az intenzív hajtásnövekedés fejlődési stádiumában található. Az országos felmérések alapján a parlagfű fejlettsége rendkívül változatos, 10-150 cm magasságú növények egyaránt találhatóak a földeken, de egyre több virágzó egyed is előfordul. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény szerint a földhasználó köteles az adott év június 30-áig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

parlagfűA virágbimbós állapot kialakulásának megakadályozása jogszabályi kötelezettség is. – fotó: turfid.ncsu.edu

A törvényi előírásnak megfelelően július elsejével megkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek hatósági ellenőrzése. A parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén a hatóság növényvédelmi bírságot szab ki, melynek mértéke 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjedhet.

Az előző évekhez hasonlóan a 2015-ben is sor kerül a parlagfüves területek helikopterrel történő (légi) felderítésére. A módszer előnye, hogy a nehezen megközelíthető, kevésbé szem előtt lévő és nagy kiterjedésű, egybefüggő fertőzött területek is a hatóság látókörébe kerülnek. Újdonság, hogy a fertőzött területek ellenőrzése, a Belügyminisztérium és a Földművelésügyi Minisztérium megállapodása alapján, az Országos Rendőr-főkapitányság Légirendészeti Parancsnokság helikoptereiről történik.

A hatóság munkáját segítve civil szervezetek parcella szintű felmérést végeztek a Csepel sziget településeinek környezetében, amelynek eredményeként több mint 300 parlagfűvel fertőzött területet azonosítottak. A hatóság dolgozik az adatok feldolgozásán. A földhivatalok a külterületeken eddig 64 esetben, összesen 69 hektár nagyságú parlagfűvel fertőzött területen végeztek helyszíni ellenőrzést, melynek alapján a megyei kormányhivatalok növényvédelmi felügyelőknek 29 esetben, összesen 5 hektáron kellett közérdekű védekezést elrendelniük.

A Földművelésügyi Minisztérium ezúton felhívja minden földtulajdonos és földhasználó figyelmét, hogy tegyen eleget a törvényi kötelezettségének, és még a hatósági szankciók előtt mentesítse területét. A gyommentesítéssel kapcsolatban szakmai információkért forduljanak a NÉBIH-hez, a megyei kormányhivatalokhoz és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarához.