Ebben a míves környezetben hasonlóan míves színvonlas előadásokat hallgathattak meg a résztvevők. A köszöntők után Dr. Osztie Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke, a Budapesti Nagyboldogasszony templom plébánosa nyitotta meg az előadások sorát „A tiszta forrásokhoz” címmel. Ezt követte Dr. Kiss Jenő nyelvész professzor „Az anyanyelv és identitás” című előadása, majd dr. Baktay Borbála, a Növényi Diverzitás Központ igazgatója tájékoztatott  a „A Kárpát-medence biodiverzitása” című előadásában az élővilág sokfélesgének fontosságáról. Dr. Matuz János búzanemesítő áttekintette „A mai magyar búzafajták a Kárpát medencében” címmel búzafajták választékának változását az emúlt évtizedekeben. Ezt a tájékoztatót részletesen 16. oldalon olvashatjuk. A program első részét Nagy Zsuzsanna Anikó „A Kárpát-medence kenyér és sütemény kultúrája” előadása zárta.

A szünetben péksütemények, szőlő-, must- és borkóstoló várta a vendégeket, közben pedig megtekinthették dr. Bíró Ernő borász, festő- és grafikusművész kiállítását is.

A délutáni részt Lengyel Zsolt citera muzsikája nyitotta meg amelyhez Garamvölgyi Anett énekelt népdalokat kenyérről, szőlőről, borról és a szerelemről. Ebben a szekcióban hallhatták az érdeklődők a határon túlról érkezett előadókat. Az első előadás címe „A taligakerék” volt, amelyben Tankó Péter csángó pékmester Gyimesfelsőlokról ismertette, hogy a csángóknál a kenyér nem a mindennapok eledele, hanem az ünnepek és a nehéz munkát végzőké és még ma is egy-egy 10 tagú család részére taligakerék nagyságúra sütik.

Tankó Péter előadását 14. oldalon olvashatjuk. Ezt követően Dr. Berényi János vajdasági nemesítő „A lopótök és a borlopó” című színes, szemléletes előadása következett, majd felvidéki beregszászi és erdélyi borászok ismertették munkájukat. Ifj. Korpás András felvidéki szőlőnemesítő előadásának címe: „Szlovákia szőlőtermesztése nemesítő szemmel” volt, majd Jakab Sándor a Szőlőtermelők és Borászok Szövetkezetének alelnöke „A beregszászi borvidék múltja jelene és jövője” címmel adott bepillantást a Kárpátaljai szőlőtermesztés borászkodás mindennapjaiba. Dr. Balla Géza képviselte az erdélyi borászokat „Erdély borvidékei” című előadásával. Mindhárom határon túli borász válaszait olvashatjuk 8. oldalon a a szüret előtti kilátásokról s fajatválasztékról feltett körkérdésünkre. A konferenciát követően a kenyér, a szőlő és a bor megáldására került sor a városháza melletti Trianon emlékmű előtt, s melyet Szabó Sándor tárogatózenéje követett.

A konferencia szervezője a Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet részéről dr. Hajdú Edit szőlőnemesítő, tudományos főmunkatárs volt.   

drip.