A múlt héten a száraz napok voltak többségben, kedden jött azonban egy lehűlés, amely hozott magával némi csapadékot. A hét további részére napos, melegedő időjárást jósolnak a meteorológusok, amit a hétvégére egy újabb hidegfront tör meg. A változékony időjárás és a szeles napok megnehezítik a már így is nagyon sürgető növényvédelmi kezelések elvégzését.

Almában, körtében szükséges az intenzív védekezés

Az almán és a körtén is már mogyoró nagyságú terméskezdeményeket találunk. Az időjárás azonban nemcsak a gyümölcsnövekedésnek kedvez, hanem a kórokozók terjedésének is. Az almafalisztharmat (Podosphaera leucotricha) szekunder tüneteit is megtalálhatjuk az új hajtásokon, és a fertőzés a melegedés következtében tovább fog erősödni. Az intenzív védekezésre nagy szükség van most is. A varasodás (Venturia inaequalis) is fertőz még, de fertőzési nyomás lecsökkent, a tünetek már láthatóak ott, ahol nem volt megfelelő a védekezés.

alma

Lisztharmattal fertőzött hajtás – fotó: Lepres Luca

A levéltetvek most szinte minden gyümölcstermő ültetvényünkben megtalálhatóak, de legsúlyosabb károsítást talán az almásokban végzik. A szürke almalevéltetű (Dysaphis plantaginea) és a zöld almalevéltetű (Aphis pomi) egyszerre van jelen, a védekezést nem lehet halogatni, mert gyorsan szaporodnak. Több ismétlésre lehet szükség, hogy megfogjuk őket. Jelenlétüket a mézharmatot fogyasztó hangyák jelenléte is jelzi, de más rovarok is fogyasztják ezt az édes nedvet.

gyümölcsfa

Levéltetvek által súlyosan fertőzött hajtás almán – fotó: Lepres Luca

Az almamoly (Cydia pomonella) rajzása intenzívebbé vált, az időjárás nagyban befolyásolja a repülését.

A csonthéjasok is veszélyben vannak

A csonthéjasokat is több károsító támadja egyszerre. Meggyen a monília (Monilinia laxa, M. fruticola) okozta tünetek, hajtáshervadás, -száradás formájában egyre több helyen mutatkoznak. Emiatt tovább kell folytatni a fertőzött részek eltávolítását.

meggy

Monília okozta hajtásszáradás meggyen – fotó: Lepres Luca

A cseresznyében a korai fajták már megkezdték a színesedést, az esők hatására a gyümölcsök megrepedhetnek. Ez azért baj, mert a sebeken keresztül könnyebben fertőz a moníliás gyümölcsrothadás (Monilinia laxa, M. fructicola). Készüljünk fel a betegség elleni védekezésre.

A levéltetvek itt is problémát okoznak, a cseresznyén és a meggyen a fekete cseresznye-levéltetű (Myzus cerasi) miatt pöndörödnek a levelek.  A cseresznyelegyek (Ragolethis cerasi, R. cingulata) rajzása folyamatos, de csak közepes mértékű.

cseresznye

A fekete cseresznye-levéltetvek nem kímélik a fákat – fotó: Lepres Luca

Kajsziban a sztigminás levéllyukacsosodás (Stigmina carpophyla) tünetei korán megjelentek, de egyelőre a fertőzöttség mértéke alacsony. Ami a kártevőket illeti, a levéltetvek (Myzus persicae), a sodrómolyok (Tortricidae) és a levélbarkók (Phyllobius oblongus) is okozhatnak problémát, bár többen elvégezték már ellenük a védekezést.

A szilvamoly (Grapholita funebrana) egyedszáma emelkedik, míg a keleti gyümölcsmoly (Grapholita molesta) elérte a rajzáscsúcsot, és a csapdák által fogott egyedek száma mérséklődött, ami azt jelenti, hogy lassan eljön az ideje a fiatal lárvák elleni védekezésnek.

Szépen fejlődik a szőlő

A szőlő látványosan fejlődik, el is érkezett az ideje a hajtásválogatásnak és a törzstisztításnak. A virágzás sincs már messze, sőt némely korai fajtájú szőlő már virágzás kezdetén jár. A szőlő lisztharmatának (Uncinula necator) primer tüneteit is megtalálták, az időjárás igen kedvező a kórokozónak, ezért ne késlekedjünk a fungicides kezeléssel. Most már használjunk felszívódó készítményeket is a kontakt mellé.

Az atkák (Eriophyes vitis) és a szivarsodró eszelény (Byctiscus betulae) is károsít, habár főleg az eszelény károsításának mértéke elhanyagolható. Inkább csak érdekesség mint jelentős kártevő.

szőlő

Szivarsodró eszelények és az általuk sodort "szivar" – fotó: Lepres Luca

A tarka szőlőmoly (Lobesia botrana) első nemzedékének rajzása is a végéhez közelít, bár ez akár dűlőnként is eltérő lehet. Számítanunk kell a lárvakelésre. A védekezés szükségességét a helyi megfigyelés dönti el.

Ha még több növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.
Ingyenes növényvédőszer-keresőnket megtalálod ide kattintva.