Zöldségeskertünk ágyásai már készek a tél fogadására. Megtrágyázva, felásva várják, hogy a fagy vegye át az uralmat fölöttük. A kamrában, pincében lévő zöldségeink azért egy kis tennivalóval csak ellátnak bennünket. A tárolásnál a legnagyobb ellenségünk a nagy hőmérséklet-ingadozás. Ez párásodást, befülledést okoz, ami egyenesen a terményeink rothadásához vezet. Ezért célszerű a tároló helységben hőmérőt elhelyezni, és gyakran ellenőrizni. Szellőztetéssel próbáljuk meg minél egyenletesebb hőmérsékletet elérni. A terményeket akár hetente többször is vizsgáljuk meg, és ha romlottat találunk, akkor válogassuk át az egészet, így megelőzve a nagyobb veszteséget.
Bezzeg a gyümölcsösünk még bőven tartogat kihívást számunkra. Itt az ideje a fáink koronaalakító metszésének. Az egymást keresztező, befelé növő ágakat, valamint a vízhajtásokat távolítsuk el, gondosan ügyelve arra, hogy a meghagyott ágak termő rügyei ne sérüljenek. Míg lomb van a fán, addig könnyebben meglátjuk a fa elhalt, beteg ágait, amelyeket szintén el kell távolítani.  Otromba nagy csonkokat ne hagyjunk, mert ezeket nehezen gyógyítja be a fa. Túl mélyen szárad be, nem gyógyul rendesen, kártevők, kórokozók telepedhetnek meg rajta. Egy kis odafigyeléssel mindezt megelőzhetjük. A nagyobb sebeket bekenhetjük sebkezelővel, ezzel is segítve a gyógyulást. Idősebb fáink törzsére is szenteljünk figyelmet. Drótkefével, vagy keményebb szőrű gyökérkefével távolítsuk el sérült, elhalt, beteg kéregrészeket, a törzsön élő mohával és zuzmóval együtt. Ezzel nemcsak a fa könnyebbül meg, de a kártevők orra alá is borsot törhetünk, tönkretéve búvóhelyüket.  Fáink alatt hullott gyümölcs, vagy avar ne maradjon, szedjünk össze mindent. Ez a fák kártevőinek melegágya, így sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.
Nem csak a már meglévő fáinkat gondozhatjuk, hanem újakat is ültethetünk.  Az ültető gödröt  ássuk elég nagyra ahhoz, hogy a csemete gyökere kényelmesen elférjen benne. Édesapám úgy tanította, hogy a csemete alá nagyon érett trágyát jó tenni, úgy hogy a fácska gyökere közvetlenül ne érintkezzen vele, de túl távol se legyen, a gyökerek egy kis növekedés után elérhessék.  Amennyit lemetszünk a gyökérből, annyit a koronából is le kell. Figyeljünk rá, hogy betemetéskor ne legyenek légzárványok a gyökerek között. Az őszi ültetésnél nem kell iszapolni. Ha nem túl száraz a talaj, akkor locsolni sem.  Eddig két fácskát ültettem így, ahogy gyerekkoromban tanultam, mindkét fa szépen fejlődik.
Kinti virágoskertünk mostanra már csak zörgő-csontú árnyéka nyári önmagának. Rózsabokraink, fagyérzékeny cserjéink tövét takarjuk be avarral, szükségük van erre a plusz védelemre. Ha szeretnénk télen is egy kis virágszirmos üde színt vinni életünkbe, nárciszt, jácintot hajtathatunk cserépben.
Szerszámainkra is szenteljünk figyelmet. Egész évben hűen szolgáltak, kijár nekik is egy kis törődés. Tisztítsuk meg, amit kell, élesítsünk, javítsunk, kenjünk, mielőtt félre tesszük őket  tavaszig.
A téli álmát alvó kert vidám, élettel teli színfoltjai a madáretetők. Ne feledjük, ha most elkezdjük a madarak etetését, akkor egész tavaszig számítanak gondoskodásunkra, nem hagyhatjuk őket cserben. Az etetők feltöltése közben pedig szeretettel ügyelhetünk kertünk rendjére és békéjére.

SyRi