Idén viszont a még a szüret is korábban kezdődött a szőlőkben, néhány héttel előbbre járunk hát a megszokott vegetációs időrendben. Októberre így jó eséllyel már mindent betakaríthattunk a konyhakertből, talán még a káposzta és a cékla várja, hogy sorra kerüljön, meg egy kis zöld paradicsom, hogy változatosabbá tegye a háziasszonyok savanyúság receptjét. A gondos gazda kertjében viszont a többi letermett növény termése üvegben, szára, kórója pedig már a komposztálóban érlelődik.

gyümölcsfa

Teendők inkább a gyümölcsfák körül akadnak. – fotó: Agroinform.hu

Egy lemosó permetezést érdemes még az ősszel beiktatni, hiszen tavasszal még kiszámíthatatlanabb az időnek járása, ezért nehéz alkalmas időpontot találni rá. Mégis a régi jól bevált gyakorlatról sajnos sok helyen már leszoktak a gazdák és csak tavasszal fürdetik meg az ébredező gyümölcsfákat. A gondos kertbarát azonban nem mondhat le az őszi és tavaszi lemosó permetezésekről. A különböző gyümölcsfák nem egyszerre hullatják le lombjukat, ezért a kezeléssel ne várjuk össze, míg valamennyi elveszti leveleit, sőt, érdemes még teljes lombhullás előtt elvégezni a permetezést, hogy a lehullott leveleket is fertőtlenítse a permetlé. Kiskertekben juthat arra időnk, hogy a lehullott leveleket összegereblyézzük, és ha rendelet nem tiltja, elégessük. Ha nem füstölhetünk a kertben, akkor komposztáljuk, majd azután valamelyik lemosó permetező szerrel alaposan lekezeljük fáinkat. Nagyon későre sem tanácsos halasztani ezt a permetezést, mert a kórokozók, kártevők késő ősszel már felkészülve a télre nehezebben elérhetők a permetlével és kevésbé lesz hatékony a kezelésünk.

Általában réz és kén hatóanyagúak közül válogassunk erre a célra. Vannak réz és kén hatóanyagú kész gyári kombinációk is a kínálatban, akkor nem kell bajlódni a szerek kevergetésével és az olajos formulánál tapadást segítő adalékot sem kell hozzáadni a permetléhez.

Októberben van ideje az őszi szántásnak is, amit a kertben ásóval lehet elvégezni. Az őszi kertásást – aki teheti – szervestrágyázással érdemes összekötni. A téli csapadék is jobban lejut a talajba – nem folyik el és le a felszínen – s a leforgatott növénymaradványok is javítják, vagy karban tartják a talajszerkezetet. És ha már kézben van az ásó, ilyenkor van ideje a gyümölcsfák, vagy bogyósok telepítésének is. Az ültető gödröt a tervezett telepítést megelőző hónapban célszerű kiásni, az sem baj, ha közben egy tél vonul el a gödör fölött, s csak tavaszi ültetésre kerülhet sor.

Két dologra azonban mindig fordítsunk figyelmet. Az ültetést megelőzően kerüljön a gödör aljára egy jókora lapátnyi szerves trágya és a talajlakók ellen használjunk valamilyen rovarölő szert. Manapság ez lehet a legnehezebb feladat, mert annyira leszűkült a talajlakó kártevők ellen engedélyezett készítmények köre. Az eltelt évek tapasztalatai pedig inkább a pockok elleni védekezésre irányították a figyelmet. A ház körül erre még mindig egy egerésző macska a legjobb megoldás. Akinek pedig csak gyeptakaró borítja a kertjét, annak is lesz teendője, hiszen ideje készülni az utolsó fűnyírásra és gereblyézésre, még ha fűgyűjtő ládával is halad a nyíró masinája.

birsalma

fotó: Agroinform.hu

Végül egy október elején esedékes recept a birsalma befőzésről. Merthogy a birsalma – már akinek van ilyen termése, vagy kapott a szomszédtól néhány termetesebb darabot - nemcsak a szekrény tetején áll el, finom illattal árasztva el a konyhát, vagy szobát, de sajtot is érdemes készíteni belőle. Karácsonyra kiszikkadva apró kockákat is vághatunk belőle az ünnepi süteményekhez. Különösen jól illik a püspökkenyérbe. A recept, ahogy mi készítjük: a feldarabolt magházától megszabadított (nem fontos kivágni, ha szitán úgyis átpasszírozzuk) birsalmaszeleteket vízben megfőzzük – annyi vízben, hogy éppen ellepje a gyümölcsöt – majd a levéből kimerünk annyit, amennyi a cukorszirup főzéséhez kell. Ebből készítjük el a cukorszirupot, a passzírozott gyümölcsmasszának kilójához 50-70 dkg cukrot számolva. A cukorszirupba öntjük bele (fontos a sorrend) a passzírozott főtt birsalmát, majd addig főztük, míg a kimert próbakanálról nem csöppen le a massza. A főzéskor lehet még fűszerezni, szegfűszeggel, vaníliával, esetleg fahéjjal, egy kis citromlé, vagy citromsav abban lehet segítségünkre, hogy szép világos maradjon a massza. Ha már elég sűrű, akkor a vízzel kiöblített formákba kitöltjük, ahonnan néhány nap múlva sütőpapírra kiboríthatjuk.

Nem érdemes megspórolni a passzírozást, mert így kaphatunk szép fényes, üvegesen csillogó sajtot. A passzírozás jelentős maradékát még egy rövid főzés után üvegekbe töltve lekvárnak is eltehetjük például, palacsinta tölteléknek. Sütőpapíron szikkadnak a birsalmasajtok. A csillogó felületűeket szőrszitán passzíroztuk, a sötétebb matt felületűeket turmix segítségével, míg az egész sötéteket húsdarálón készítettük