A világon egyedülálló zöldségtermesztési rendszert mutattak be

Az agroxxi.ru orosz nyelvű hírportál, japán forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Japánban a Tierra Ponica vállalat egy Kawaszaki városában rendezett kiállításon – a világon elsőként – különleges hidropónikus zöldségtermesztési rendszert mutatott be, amelyhez a trágyát a keletkező növényi hulladék egy részét elfogyasztó vízidisznók szolgáltatják.

vízidisznó

A vízidisznók trágyáját mikroorganizmusok segítségével teszik tökéletes tápoldattá - Fotó: pixabay.com

Japánban a vízidisznó hobbiállat

A Japánban hobbiállatként egyre népszerűbb vízidisznó a Föld legnagyobb rágcsálója, testsúlya az 50-60 kg-ot is eléri, és higiénikus körülmények között tartható.


saláta

Hidropónikus növénytermesztés - Fotó: pixabay.com

A vízidisznók trágyáját feldolgozzák, folyékony tápoldattá alakítják

Az állatok természetesen nem tarthatók közvetlenül a zöldségtermő területen, de trágyájuk, különböző mikroorganizmusok segítségével feldolgozva tökéletes tápoldattá alakítható át, amely kiválthatja a műtrágyák alkalmazását, és így nagy lépést jelent az abszolút természetes művelési körülmények megteremtése irányában. A vízidisznók fertőtlenített trágyájának alkalmazása a japán felfedezők szerint a műtrágyákhoz képest jóval egyszerűbben megoldható. A Chitose csoporthoz tartozó Tierra ponica cég ezt a rendszert Délkelet-Ázsia több országában el akarják terjeszteni, de annak jövőjét a további kísérletek sikere határozza meg.