Az elhalt vesszőkön, gallyakon a fertőzés hatására megjelenik a mézgakiválás, mely a betegség kísérő tünete. A gyümölcs érési időszakában az epidermiszen, vagy sérüléseken, kártevők által kialakított sebeken keresztül jut be a kórokozó. A gyümölcsökön rothadást előidézve megjelenik a jellegzetes fehér penészgyep.

Szőlőben, bogyós kultúrákban és zöldségfélékben a szürkepenészes rothadás idézhet elő jelentős terméscsökkenést. A szőlőt a virágzási és az érési időszakban károsítja. Az érzékeny szőlővirágzaton egyes virágok, vagy virágrészek fertőződnek, száradnak le. Érés kezdetén a kis gócokból kiinduló fertőzés rövid idő alatt a fürtök szinte teljes pusztulását eredményezi. Bogyós gyümölcsűeknél a lédús termésen először barna, rothadó bevonatot képez, majd a folton megjelenik a szürke színű penészbevonat. Levélzöldségeknél, dísznövényeknél elsősorban sérüléseken hatol a növény szöveteibe és a szár, levélnyél, levélzet, virágok rothadását idézi elő.

A Syngenta új gombaölő készítménye, a Switch 62,5 WG egy már ismert, a gyakorlatban bevált készítmény, a Chorus hatóanyagát, és egy, főként a vetőmagvak csávázásánál használt gombaölő hatóanyagot tartalmaz. A mikrogranulátum formátumú szer két hatóanyag gyári kombinációja révén hatékony, megbízható védelmet képes kifejteni a szürkepenészes és moníliás betegségek ellen, valamint kulcsfontosságú a gombaölő szerekkel szemben kialakuló rezisztencia elkerülésében.
A két hatóanyag eltérő hatásmóddal, különböző ponton fejti ki hatását. A fludioxonil kontakt módon, a virág, termés felületén képes megakadályozni a gombaspórák kicsírázását és a spóratömlő növekedését. A ciprodinil a felületről dinamikusan és folyamatosan jut be a növény epidermiszébe és a mélyebb szöveti részekbe. Gátolja a gomba behatolását és a micélium növekedését a mélyebb szöveti részekben. A kombinált termék hatékonyabb védelmet ad a célkórokozók ellen, mint a két hatóanyaga önállóan, azonos dózisban. A két hatóanyag szélesebb hatásspektrumot is nyújt, így a készítmény hatással rendelkezik szőlőben a feketerothadás, valamint a keserű rothadást okozó Aspergillus és Cladosporium fajok ellen, illetve meggyben a glöospóriumos termésrothadás ellen. Engedélyét szőlőben,
meggyben, bogyósokban (szamóca, málna, szeder), levélzöldségekben (saláta, endívia, rukkola) és dísznövényekben való felhasználásra kapta meg.