Az AFP-nek nyilatkozó szakértők szerint különösen a Burgundi és a Beaujolais régiók termését fenyegeti a forróság. Mivel a szárazság miatt különösen apró szemű a szőlő, Beaujolais-ban a mennyiség akár harmadával is csökkenhet az elmúlt évhez képest – mondta Florence Hertaut, a Rhone régió mezőgazdasági kereskedelmi kamarájának borszakértője. Burgundiában viszont a mennyiség csak kevéssel esik vissza – tájékoztatta a hírügynökséget Christine Monany, a helyi bortermelők szövetségének képviselője, hozzátéve, az ezután következő esők hatására ugyan újra megindulhat a szemek növekedése, de már nem érhetik el a megszokott méretet.

szőlő

A minőség várhatóan egyáltalán nem romlik a hőhullám hatására. – fotó: Shutterstock

A hőség révén „nagyon egészséges” szőlő terem, hiszen nedvesség hiányában gombabetegségek nem veszélyeztetik a szőlészeteket – jelentette ki Hertaut, és Christine Monany is kiváló minőségre számít Burgundiában, „jóllehet az utolsó néhány hét lesz a döntő”.Francia meteorológusok bejelentették, hogy most volt a harmadik legmelegebb július 1900 óta, ugyanakkor kevesebb mint a fele volt a csapadék mennyisége, mint máskor. A termőföld az ország nagy részén kiszáradt és ez komoly termeléscsökkenéshez vezet a mezőgazdaságban: akár felére is eshet a káposzta és a kukorica mennyisége a korábbi évekhez képest.