VETÉS, ÜLTETÉS


Cékla: Vetés előtt ajánlatos 1-2 napig vízben áztatni a cékla gomolyokat, mert a talajban nehezen nedvesednek át és későbbi, vontatott lesz a kelés. Június közepéig szakaszosan vethető.

Nyári retek: Hónapos retek vetése már céltalan, mert felmagozna. Most van viszont a vetési ideje a nyári retek fajtáknak, amelyek nagyobb gyökerűek és igen finomak.

Burgonya: Inkább április 10-e körül ültessék, mert addig a talaj remélhetően felmelegszik. Szokás fészekbe ültetni, de célszerűbb a sorba ültetés - 70 cm sortávra, 30-40 cm növénytávra és kb. 10 cm mélyre. Laza, homokon mélyebben (12-15 cm), kötött talajban pedig sekélyebben (8cm). Ültetés után a sort enyhén töltögessék fel, maximum 10-15 cm magasságban. A jó termés érdekében minden évben friss fémzárolt vetőgumót vásároljanak. Az újabb magyar fajták ellenállóbbak a vírusos leromlással szemben, mint a hollandok – a vírusfertőzöttség nem befolyásolja. a fogyaszthatóságot, de lerontja a termést.
Tökfélék (spárgatök, cukkini, patiszon) sokkal jobban teremnek, ha előkészítéskor fészkenként 5 kg érett istállótárgyát ásunk be a földbe 10 cm talajréteg alá, és arra vetünk.
Uborka: Minden kertben érdemes vetni, de tudni kell, hogy nagyon nedvességigényes, így öntözni kell. Célszerű júniusig két hetenként szakaszosan vetni, mert így folyamatosan lesz termés. Az utóbbi időben súlyos károkat okoz az uborka peronoszpóra.

Csemegekukorica: Melegigényesebb, mint a takarmánykukorica és tenyészideje rövidebb is, ezért csak később április 24-e körül vessük. Túl sűrű vetés esetén csak kis csövek fejlődnek.
Bab: A bokorbab fajtákat, amelyek 30-50 cm magasak, sorba vetjük, 40 cm sortávra, 5 cm növénytávra, 5 cm mélyre. A karósbabot, vagy futóbabot viszont fészekbe vetjük és támrendszerre futtatjuk. Árnyéktűrő növény. A futóbabot áprilisban és május elején, a bokorbabot pedig június végéig is vethetjük. Lehet szakaszosan is.

Földimogyoró: Kizárólag laza homokon tanácsos termeszteni, mert másutt nem ad érdemleges termést!

Bimbóskel: Lehet helybe vetni, de könnyebb palántáról nevelni

PALÁNTÁZÁS

  • Április elején: rövid tenyészidejű káposztafélék
  • Április közepén : középhosszú tenyészidejű káposztafélék
  • Április vége felé: fűszerpaprika és korai paradicsom

NÖVÉNYVÉDELEM

Lemosó permetezés: Április első napjaiban növénykímélő, finomított olajat tartalmazó lemosó szerekkel még végezhető a kártevők elleni lemosó permetezés. Az őszibarack, meggy és cseresznye fákon viszont a virágzás miatt már csak szerves hatóanyagú gombaölő szerek használhatók (réztartalmú nem). A szőlő lemosó permetezése most, áprilisban a leghatásosabb (legjobb a Nevikén).

Hagymalégy: A dughagymáról szaporított hagymában a védekezés egyik módja a talajfertőtlenítés, ami a tojások és a lárvák gyérítésére alkalmas. A szert a sorok közé szórják ki és kapálják Hatásosabb a rajzó legyek elleni védekezés, amire szintetikus piretroid permetezés alkalmas. A legyek repülésének idejét fehér tál-csapdákkal állapíthatják meg.

Levéltetvek: Almafákon és cseresznye fákon igen sok levéltetű van, az enyhe tél miatt nagyon sikeres volt az áttelelés. Csak a felszívódó szerek adnak jó hatást ellenük.

Őszibarack tafrina: Március 20. táján országszerte súlyos fertőzési hullám alakult ki, ami április vége felé válik igazán láthatóvá. Hűvös, nedves időben a fertőzés folytatódik, szerves hatóanyagú gombaölő szer alkalmazása szükséges (Orthocid, Bravo, Score, stb.).

Meggyfák virágfertőző moníliája: A gombának is a hűvös és nedves időjárás a kedvező. A fertőzés a virágzás idején történik. Ha a virágzás alatt hideg az idő, Sumilex, Rovral, Ronilan vagy Rubigan permetezést javaslunk.

Körte levélbolhák: Súlyos kártételűk várható, mert tavaly nagyon elszaporodtak és igen jól átteleltek. Alapvédekezés a fakadáskori növénykímélő olajos lemosó permetezés, amit állománypermetezés követ - Dimilin javasolható, aminek hatása Agrol adagolásával fokozható (10 liter permetléhez 0,3 dl (30 ml) Agrol).
Dr. Benedek Pál, egyetemi tanár,
Mosonmagyaróvár