Szaporítás

Augusztusban is lehet ültetni cserjéket, díszbokrokat, de lehetőleg nagy földlabdával, és a zöld felületet erősen visszavágva, bő locsolással. Napközben ne próbálkozzunk fa vagy cserje ültetéssel. A gyümölcsfák alvószemzése is végezhető augusztusban. A szamóca indáin nőtt fiatal növénykéket augusztusban új ágyásokba ültethetik. A köszméte, a ribiszke félig elfásodott hajtásaiból jó minőségű dugványok állíthatók elő ebben az időszakban. A málna száradófélben lévő hajtásai eltávolíthatók.

Palántanevelés és hajtatás

Augusztus elején kell a szabadföldön áttelelő káposztafélék őszi kiültetéséhez a magvakat elvetni. A karalábé hideghajtatására is most kell elvetni a magokat, hogy kellő időben álljanak majd rendelkezésre a palánták. Az áttelelő saláta vetésével várhatnak a hónap végéig is. Az uborka, a paradicsom, a paprika palántáit fóliasátorban is hajtathatjuk, az üvegház előnye ebben az időszakban még nem érvényesül.

 

Vetés, ültetés

Nyár vége bővelkedik gyümölcsben, de még itt van az ideje a zöldségek vetésének is. A gyöngyhagyma, a spenót, a kínai kel most elvetve, még késő ősszel, egészen a fagyok beálltáig szedhető. A sóska is most kerülhet a földbe, de levelei majd csak a következő tavaszon szedhetők.

Mind jobban terjed nálunk is a talaj fóliával történő takarásos termesztés. Előnye, hogy a talaj kevesebbet párologtat, könnyebb tiszta állapotú termést nyerni, és megnyújtható a vegetációs időszak.

Növényvédelem

Most is a lisztharmat, illetőleg a rovarkártevők elleni védekezésre kell összpontosítani a figyelmet.

Petrezselyem, tökfélék: A lisztharmat még mindig terjedőben van, ezért nem szabad elhagyni a védekezést. Legcélszerűbb az elemi kén tartalmú szerek alkalmazása, mert kellő hatékonyságúak, és mert ezekre nem szabtak meg kötelező egészségügyi várakozási idő, tehát a permetezést követően is felhasználhatók, fogyaszthatóak a növényi részek.

Az almában is a lisztharmat okozza a legtöbb gondot. Ne feledjék, hogy a Jonathan fajta különösen fogékony a lisztharmattal szemben. Akkor is kell védekezni, ha a termés a vegetációs időszak első felében elfagyott, és nem lesz mit betakarítani. Ebben az esetben a levél- és ágfertőzés csökkentésével a következő évi termésünk biztosítása a feladatunk. Ahol szükséges a varasodás elleni védekezést is el kell végezni.

A szőlősgazdák számára érzékeny időszak az augusztus. A hónap elején a lisztharmatfertőzés bizonyulhat veszélyesebbnek. Ellene kontakt hatású kén-tartalmú szerekkel célszerű védekezni. A fürtök érlelődésével csökken savtartalmuk, és egyre nő a botritisz fertőzés veszélye. A zárópermetezéskor mindenképpen gondoljunk erre a veszélyre. Ugyancsak a zárópermetezés a legjobb időszak a szőlő-levélatkák számának gyérítésére, a következő tavaszi fertőzési nyomás csökkentésére. Az atkák szaporodása már erre az időszakra lezárul, és az egyedek a szőlőhajtások felső, fiatalabb levelei felé igyekeznek, majd innen a vesszők rügypikkejei alá bújva várják ki a tavaszt.

Könnyű dolgunk van a köszméte lisztharmat fertőzésével, mivel a termés már leszüretelésre került, így a védekezésben nem szab korlátot az egészségügyi várakozási idő.

Burgonya esetében a burgonyabogár ellen kell védekezni. Nem most kell elkezdeni, de nem szabad még abbahagyni a védekezést. Valójában a lárvák elleni védekezés lehet eredményes, igaz a kártételt is zömmel ezek okozzák. A vedlésgátló szerekkel kiváló hatás érhető el.

Növényvédelmi kérdés, hogy a növényi maradványokat mind teljesebb mértékben távolítsuk el az ágyásokból. A gyümölcsfák gombafertőzött és lehullott leveleit legjobb, ha komposztáljuk. Vigyázzunk viszont a gyomok komposztálásával. Lehetőleg még fiatal gyomnövények kerüljenek a komposztáló verembe, ugyanis tavasszal a komposzt talajba forgatásával könnyen „vethetünk” gyomokat, szaporítva ezzel a következő évi gondjainkat.

Dr. Benedek Pál