Nem elég a szárazság, amit a tél vége óta általában igen meleg időjárás is csak súlyosbít, de április elején elfagyott a kajszi, majd súlyos mértékben lépett fel az ágelhalást okozó monília fertőzés (nem csak kajszin, hanem mandulán is). Átmeneti áprilisi lehűlés és a kevés csapadék szinte soha nem látott erősségfű őszibarack tafrina járványhoz vezetett. Május első napjaiban pedig északkelet Magyarországon olyan komoly hajnali fagyok voltak, hogy elfagyott az almatermés 90-100%-a, s másutt is jelentős fagykárok keletkeztek a gyümölcsösökben, szőlőben. A szabolcsi körzetet május 20-a után újabb súlyos csapás, érte, hatalmas jégeső pusztított, amitől megsemmisült az addig megmaradt almatermés, erősen károsodott a szőlő, a zöldségnövények, a burgonya is. Mindenkinek felhívom a figyelmét arra, hogy a gyümölcstermés megsemmisülése, vagy a várható gyenge gyümölcstermés ellenére sem szabad elhanyagolni a növényvédelmet. Ott is biztosítani kell a lombozat épségét, ahol az idén nem várható termés, mert a fák csak így fogják kiheverni a fagyok és a jégverés hatását és csak így remélhető, hogy jövőre jó termés legyen, hiszen az idén alakulnak ki azok az új termőrügyek, amiből jövő évi termés várható.

 

 

VETÉS

Június már nem igazán a kerti veteményezés időszaka, de több olyan növényünk is van, amit ebben a hónapban mégiscsak vethetünk, inkább szakaszos vetés formájában, a korábban már elvetett szakaszok kiegészítéseként.

KERTI VIRÁGOK

A következő virágok vetése, ültetése időszerű most.

Egynyári kerti virágok: Körömvirág (Calendula), fátyolvirág (Gypsophila). Kétnyári és évelő kerti virágok: Évelő búzavirág (Centaurea), sárgaviola (Cheiranthus), granadin szegfű (Dianthus), évelő kokárdavirág (Gaillardia), évelő sóvirág (Limonium), évelő csillagfürt (Lupinus), évelő díszpipacs (Papaver), árvácska (Viola wittrockiana), szártalan kankalin (Primula acaulis), kerti kankalin (Primula veris).

Dr. Benedek Pál