Fékezhetik-e pókok egy búzabetegség terjedését?
Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont kutatói elsőként mutatták ki, hogy ehhez elég a ragadozó ízeltlábúak puszta jelenléte.

Nitrátérzékeny területen gazdálkodik? Minden előírásnak megfelel?
Magyarország termőterületének jelentős része nitrátérzékenynek számít, és aki nem teljesíti a vonatkozó előírásokat, szigorú szankciókra számíthat. A szabálysértés súlyától függően a közvetlen támogatás csökkenthető, vagy akár teljesen megvonható. Jó tudni tehát, hogy milyen szabályok vonatkoznak ránk, ha ilyen területen gazdálkodunk.

Újdonságok a FeHoVa kiállításon február 7-10. között
FeHoVa – Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás 2019. február 7-10.-én a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. Jöjjön el Ön is családjával, barátaival, kollégáival a Kárpát-medence vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek legnagyobb és leghangulatosabb találkozójára!

fehova

A széles körű kiállítói kínálat mellett a hagyományos programok, bemutatók is várnak mindenkit – fotó: Agroinform.hu

Sok tehenet vágnak le a takarmányhiány miatt Európában
A nagy európai szarvasmarhatartó országok az átlagosnál kisebb borjúszaporulat mellett voltak kénytelenek a tehénállományt is csökkenteni.

Ősszel derülhet ki, csökkennek-e a vidékfejlesztési források
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács január 28-i brüsszeli ülésén tizenhét tagállam állt ki közös nyilatkozatban a vidékfejlesztési források legalább jelenlegi szinten történő megtartása mellett. „Elfogadhatatlan az a bizottsági javaslat, amely több mint 26%-kal csökkentené a Magyarországnak 2021 után jutó vidékfejlesztési forrásokat” – emelte ki felszólalásában a magyar delegációt vezető Nagy István agrárminiszter.

Az Európai Bizottság ösztönözné az európai fehérjenövények versenyképessé tételét
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács január 28-i ülésén az uniós szakminiszterek véleményt cseréltek az Európai Bizottság által javasolt Fehérje Tervről. Ahogyan arra a Fehérje Terv is kitér, kiemelt szerepet kaphatnak a fehérjenövényekre vonatkozó kutatási és innovációs programok.

Magyarország ellenzi, hogy gyengébb minőségű szőlőfajtákból is lehessen bort készíteni
Az Európai Bizottság engedélyezné a borelőállítást az évtizedek óta tiltott szőlőfajtákból, Magyarország azonban ellenzi a javaslatot; a tilalom fenntartását szorgalmazó magyar kezdeményezést további 12 uniós tagállam támogatta – közölte az Agrárminisztérium (AM).

Ezek a javaslatok oldhatják meg az almatermelők problémáit?
Az Agrárminisztérium partnere kíván lenni az almatermelőknek az almapiaci helyzet megoldásában, de ehhez a gazdáknak el kell dönteniük, hogyan akarnak termelni a következő években – jelentette ki az agrárminiszter egy térségi agrárfórumon.

alma

A javaslat értelmében minden, a feldolgozóüzemekbe beszállított almára írásbeli szerződést kellene kötni – fotó: Shutterstock

Németországban több tejtermelő vállalkozást összeomlás fenyeget
A Német Parasztszövetség (DBV), illetve a Családi Gazdaságok Munkaközössége (AbL) szerint a német tejtermelők jelentős részét ez év elejétől – a tavalyi katasztrofális takarmánytermés és az alacsony felvásárlási árak következtében – az összeomlás fenyegeti.

Duplájára emelték a Tanyafejlesztési Program keretösszegét
Az Agrárminisztérium az idei évben 1,2 milliárd forintról összesen 2,4 milliárd forintra emelte a nemzeti Tanyafejlesztési Program keretösszegét.

Fejlődnek az Agroinform Piactér szolgáltatásai, változnak az árak is
A főoldali és a kategórián belüli hirdetéskiemelés árai 2019 februárjától megváltoznak. A kiemeléssel továbbra is szélesebb közönséghez juthat el a hirdetésed, és amennyiben ezt választod, azzal azt is támogatod, hogy még több, a felhasználók számára előnyös fejlesztést valósíthassunk meg az Agroinform.hu oldalán.

Megnyílt Európa legnagyobb vadászati kiállítása
Idén január 29-étől február 3-áig várja Európa legnagyobb vadászati kiállítása a látogatókat Dortmundban. Vadászok, horgászok, kutyabarátok, szafarik iránt érdeklődők, a fegyverek, a vadételek, a madarak, a járművek vagy a természet szerelmesei – mindenkit lenyűgöz ez a hatalmas kiállítás és vásár, amely nyolc csarnokban, 40 ország 800 kiállítójával várja a közönséget.

Újabb szennyezett méhgyógyászati terméket vontak ki a forgalomból
A Destruktor 3,2% koncentrátumban – hasonlóan az United Pharma több más készítményéhez – fipronilszennyezést mutatott ki a hatóság laboratóriuma. A kivonás a termék minden gyártási tételére vonatkozik.

méhész

A Nébih jelenleg is vizsgálja az United Pharma Kft. termékeit – fotó: Shutterstock

Őstermelők, figyelem! Március 20-ig kell érvényesíteni az igazolványokat
Az őstermelők 2019. március 20-ig érvényesíthetik igazolványukat annak érdekében, hogy őstermelői jogviszonyuk folyamatos legyen, és az őstermelőként történő értékesítési tevékenységüket idén is jogszerűen folytathassák – tájékoztat a NAK.

Patronált paradicsomoktól az energiavilág Oscar-díjáig és az okosgazdaságokig
Sikeres évet zárt 2018-ban a fenntartható mezőgazdaságért dolgozó Ökológia Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi): elfeledett paradicsom tájfajtákat szabadított ki a génbankból, ökogazdákat képzett itthon és külföldön, megszervezte a Közép-Kelet Európa szekciót a világ legnagyobb biokiállításán és szakmai összejövetelén, a nürnbergi Biofachon, legrégebbi projektje, a biogazdákat tömörítő On-farm kutatói hálózat pedig a 78. OMÉK Agrárfejlesztési díj után immár másodszor érdemelt elismerést, elhozta az energiavilág Oscar-díját.

Beteg marhákat vágtak le, Magyarországra is eljutott a húsuk
Magyarországra is szállítottak marhahúst arról a lengyelországi vágóhídról, ahol az éj leple alatt mozgásképtelen, beteg állatokat vágtak. A nak.hu érdeklődésére a hírt a Nébih is megerősítette. De a húsok nem kerültek egyetlen hazai üzletbe, intézménybe sem!

Végre itt van a PREGA 2019 Konferencia részletes programja!
Bemutatjuk a kétnapos precíziós gazdálkodási és agrárinformatikai konferencia programját. Egy magyarországi agrárkonferencia programja sem volt még soha ennyire gazdag és részletes.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.