Az Európai Unió cukorgyártása erősen csökkenhet az 2019/2020-as szezonban, mivel a mezőgazdasági termelők a vetésterület csökkentésén és más terményekre való átálláson gondolkodnak – mondta Martin Todd, az LMC International ügyvezető igazgatója a Nemzetközi Cukor Szervezet (International Sugar Organization, ISO) éves közgyűlésén.

Hozzátette, az „édesebb”, vagyis nagyobb bevételt hozó termények vonzóbbak a farmereknek, így az ISO előrejelzése szerint az EU 17,9 millió tonna cukrot termel a 2018/19 szezonban, az előző szezon 19,7 millió tonnájával szemben – írja a Syngenta blog.

A kormányközi testület még nem adott ki előrejelzést 2019/2020-ra vonatkozóan – tudósított a Reuters hírügynökség. A mezőgazdasági termelők hagyományosan a szükségesnél nagyobb területet ültettek be cukorrépával annak érdekében, hogy képesek legyenek megfelelni a feldolgozókkal kötött szerződéseiknek, akkor is, ha az időjárási viszonyok miatt csökkent a hektáronkénti hozam. Most azonban változott a helyzet.

cukorrépa

A termelők a szükségesnél nagyobb területet ültettek be cukorrépával annak érdekében, hogy képesek legyenek megfelelni a feldolgozókkal kötött szerződéseiknek – fotó: Shutterstock

A német cukoripari szövetség elnöke, Hans-Jörg Gebhard elmondta, hogy hazájában idén 7 százalékkal csökkent a cukorrépa vetésterülete, és ez a tendencia folytatódik, ha az árak továbbra is nyomottak lesznek. Szerinte legalább 20 százalékkal kell csökkenteni a termelést, amíg az árak kissé fel nem mennek.

Az Európai Unió 2017 októberében megszüntette a termelési kvótákat, lehetővé téve a termelőknek, hogy 2006 óta először annyi cukorrépát termeljenek, amennyit akarnak, azt remélve, hogy a piac liberalizációja segítené az Uniót, hogy visszaszerezze a nettó exportőr pozíciót a világpiacon. Azonban a globális cukorbőség lenyomta az árakat, olyannyira, hogy egy évtizede idén a legolcsóbb a cukor, így az európai cukorágazat komoly válságban van.