Óvjuk meg a növényeket a lisztharmattól

Óvd meg növényeidet a lisztharmattól. Fotó: 123rf.com

Azt hiszem, most fog megváltozni a növényvédelmi helyzet, csapadék, pára, kórokozók. Például már látszik a burgonyán a fitoftóra." Idéztem Tóth Miklós kollégám mai leveléből. Valóban, máris írhatnám a következő felhívást. A gombák és például a levéltetvek is fellélegeztek, megérkezett a csapadék, a talajból folyamatos lesz a kipárolgás...

A lisztharmatok a többi gombához képest kevesebb nedvességgel is beérik és a meleget is jobban bírják. A mogyorólevelek fotóit még a hét eleji kánikulában, a száraz kertben készítettem. A sárga foltok a lisztharmat kezdeti tünetei, a szőlőnél is így indul a fertőzés, ott összetéveszthetők a peronoszpóra olajfoltjaival. A fehér gombatelepek pedig egyértelműen a lisztharmat jelenlétét bizonyítják. Ennél a fertőzési szintnél már permetezést javaslok. Sajnos a mogyoróra nagyon kevés készítményt engedélyeztek, a lisztharmat ellen egyedül a Microthiol Special kénes gombaölővel permetezhetünk.

A körtelevelet szombaton fényképeztem. A levelek 99%-án megtaláltam a varasodás és a körterozsda tüneteit is. A zivataros napok után a körtéseknek, a két gomba terjedésével mindenképpen számolni kell. A rozsdára és a varasodásra is engedélyezett a felszívódó a Score 250 EC és a kontakt mankoceb hatóanyagú szerekkel dolgozhatnak. Ezeket a gombaölőket az idén lehet utoljára használni, visszavonták az engedélyüket.

körte és mogyoró

Egyes körtefajták könnyen megperzselődnek a réztartalmú gombaölőktől! A varasodás az almában is fel fog éledni. A kis gyümölcsök már „lefelé fordultak”, elvileg már viaszosodtak. Az almásokban bátrabban használhatják a rezeket, de csak óvatosan, mert a záporok lemosták a viaszréteget

Úgy tűnik, hogy a szaharai forróság a takácsatkákat nem zavarta különösebben. A kiszáradástól védhette őket a saját szövedékük és a bolyhosabb levelek levélszőreiben is menedéket találhattak. Talán ezért látok a mogyorón és a hárson is erős fertőzést. A fényképen a zöld, jobb oldali, még nem károsított levél mellett, balra a kezdeti kárképét láthatják: kifakulnak, elszürkülnek a levelek. A fonákjuk az atkák fonalaitól és a levedlett lárvabőröktől porosnak tűnik. A középső szürke levélből pedig már teljesen kiették a klorofillt, ezeken már élő atkákat sem találunk. A 9. felhívásban csoportosítottam az atkaölő szereket. Váltogassák ezeket és többségükkel évente csak egy alkalommal permetezhetnek. (A mogyorónak nincs engedélyezett atkaölője, maradt az atkák gyérítésre is alkalmas kén, a Microthiol Special.)

körte

Védjük a körtét a körterozsda ellen. Fotó: 123rf.com

Nagy melegben és a hirtelen változó hőmérsékleten vagy ha ingadozik a talaj és a levegő nedvessége, akkor a paradicsom és a paprika nem tudja felvenni a talajból a kalciumot. Hiánya csúcsrothadás (feketetalpasság) formájában jelentkezik a bogyók csúcsi részén. Még lehet pótolni, olyan lombtrágyákkal, melyek szerves kötésben tartalmazzák a kalciumot. Ilyen pl. a Wuxal kalcium vagy a Damisol kalcium. A szüretig többször ismételhetik a permetezést, az almánál is, ahol a tároláskori foltosságot előzhetik meg ezekkel a kezelésekkel.

A kálium a termések színeződéséért, a gyorsabb érésért és az eltarthatóságáért felelős elem. Ezen tulajdonságok erősítésével egyben az aszály és a nap káros hatását is ellensúlyozzuk. Ebből többet kérnek a növények, és a talajon keresztül is fel tudják venni. A magas kálium tartamú NPK műtrágyák segíthetnek, pontosan számolják ki a dózist. Lombtrágyázhatnak is, mivel a leveleken át is felszívódik. A kálium hiányától zöld marad a kocsány körül a paradicsom, zöldtalpasságnak is hívják ezt a hiánybetegséget.