A Békés Megyei Kormányhivatal Földművelési Igazgatósága részéről Varjú Mónika igazgató elmondta: a falugazdászoktól és termelőktől szerzett gyorsinformációk szerint a jégeső a tavalyi évhez hasonlóan a megye legnagyobb dinnyetermelő településein haladt át, Újkígyós, Pusztaottlaka, Medgyesbodzás és Medgyesegyháza felett, borsó nagyságú jég esett mintegy 10-15 kilométer széles sávban.
Hozzáfűzte: a falugazdászok elkezdték a viharkárok felmérését, az összegző, pontos jelentés néhány napon belül készül el.

Száraz jég esett a medgyesegyházi dinnyetermelő területek Medgyesbodzással szomszédos területein is - erősítette meg az információkat Lipták Mihály, az egyik medgyesegyházi gyümölcskereskedelmi cég ügyvezetője. Hozzátette: a jég a dinnye mellett károkat okozott a kiültetett zöldségfélékben, a különböző szántóföldi paprikákban és paradicsomban, valamint a gabonafélékben.
Békés megyében termelik a szántóföldi dinnye több mint hatvan százalékát, az idei évben a termelők több mint 3500 hektáron ültették el a növényt, az országos termőterület nagysága hosszú évek óta először haladja meg az ötezer hektárt.