A metionin, mint alapvető aminosav meghatározó a kukorica tápértéke szempontjából, mivel elősegíti a szövetek növekedését és regenerálódását, a benne lévő kéntartalom pedig megvédi az emberi és állati szervezetet a szennyező anyagoktól, lassítja a sejtek elöregedését, továbbá alapvetően fontos a szelén és a cink felszívódása szempontjából.
Ugyanakkor a metionin-dúsítás a takarmányozás költségeit is jelentősen csökkentheti, amint azt a broilerek etetési kísérletei egyértelműen igazolták. A Jose Planta által irányított és a Szecsuáni Agrártudományi Akadémia szakembereinek közreműködésével végzett kutatás eredményeit a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban közölték.
Az állati takarmányokat eddig is dúsították metioninnal – fotó: Shutterstock
Az eljárás a jelenlegi stádiumban még elég költséges és energiaigényes, a felfedezők szerint viszont azt is figyelembe kell venni, hogy jelenleg világszerte több milliárd dollár értékű szintetikus metionint adagolnak a kukorica alapú állati takarmányokhoz az állatok növekedésének gyorsítása érdekében.