A Magyar Kwizda „Táplálunk és védünk” Programja arra hivatott, hogy a növény élettanához igazított növénytáplálási és növényvédelmi eljárások okszerű összehangolásával megtakarítást és több jövedelmet eredményezzen a növénytermesztés. Növényvédelmi kínálatunk új termékekkel bővült tovább a csonthéjas kultúrákban is.

Az elmúlt évek időjárása kedvezett a csonthéjasok moníliás betegségeinek járványszerű kialakulásához. Rosszabb termőhelyi adottságú területeken, gyengébb tápanyag-utánpótlási viszonyok között nagyobb kártételi fertőzés volt regisztrálható. A meggy ültetvények mellett napjainkban már kajsziban is komoly veszélyt jelent a monília.

A monília ellen való küzdelem első és elengedhetetlen növényvédelmi lépése a tavaszi lemosó permetezés, mellyel egyben már a levélfoltosodást okozó gombabetegségek ellen is védekezünk. Nagy fertőzési nyomás esetén kétszeri alkalommal védekezzünk virágzásig. Első kezelésként választhatjuk a Linzi Bordói Por® keveréket, majd rügyfakadáskor, akár fehérbimbós állapotban, egy kíméletes, jól fedő, minőségi réz terméket alkalmazzunk, mint a Champion® 50 WP, vagy a Cuproxat® FW, hogy jól el tudjuk érni a kórokozókat.

A következő növényvédelmi blokként meggyben a moníliára fogékony fajtáknál virágzásban akár háromszori permetezésre is szükség lehet felszívódó és kontakt kombinációval, a virágzás kezdeti szakaszában, a teljes virágzási állapotban és sziromhullási fenológiája után. A Magyar Kwizda ajánlata a meggy moníliás virág- és hajtásszáradása ellen a Contaf®, (hatóanyaga hexakonazol) eredményesen alkalmazható, felszívódó, azol típusú termék. A Contaf® kombinációs partnerének a mankoceb hatóanyagú Indofil® M-45 gombaölő szert javasoljuk. A felszívódó és a kontakt hatóanyagok kombinációja rezisztenciatörő, költségtakarékos növényvédelmi eljárás.

Csonthéjasokban a levélfoltosságot okozó gombabetegségek korán megjelenhetnek, a fertőzés olyan járványszerűvé alakulhat, amely a gyümölcsérés végére teljes lombhullást eredményezhet. A hajtások nem tudnak beérni, elfagyhatnak és csökken a virágrügyek száma. Az Indofil® M-45 terméket meggyben és cseresznyében brumeriellás levélfoltosság ellen a virágzást követően, a kezdeti tünetek megjelenése után javasoljuk alkalmazni. Kajsziban, önmagában, vagy Contaf®-fal kombinálva az apiognomóniás levélfoltosság kialakulása előtt preventíven kell kijuttatni.

Őszibarackban, enyhe tél után, a lisztharmat által okozott betegség jelentősége megnőhet, a fertőzött levelek hamar lehullnak, a vesszők nem érnek be, megnő a fagyveszély. A taftina elleni rezes, Cuproxat® FW-s lemosó védekezések mellé kéntartalmú szerek alkalmazását javasoljuk lisztharmat és levéllyukacsosodás ellen, mint pl. a Cosavet® DF, mely mikrogranulált, magas kéntartalmú gombaölő szer, szerformájának köszönhetően robbanásszerűen, egyöntetűen szétterül a permetlében, ezzel egyenletes fedést biztosít.

Az atkák jelentős mértékű kárt okozhatnak a csonthéjasokban, amely ellen speciális atkaölő szerrel, az Oxotin®-nal védekezhetünk. Az Oxotin® F 600 60 napos hatástartama mellett az atkák minden fejlődési fázisában lévő egyedét hatékonyan pusztítja.

Az őszibarack legjelentősebb kártevője a gyümölcsmoly, a gyümölcsben járatokat rág, segítve a moníliás fertőzések kialakulását. A gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen kiválóan alkalmazható a Talstar® 10 EC, amely azonnali taglózó hatással és 6-8 napos tartamhatással rendelkezik. A csonthéjasokban kárt okozó atkák, levéltetvek, pajzstetvek, gyümölcslegyek, poloskaszagú darázs ellen hatékonyan alkalmazható az eredeti dimetoát -ot tartalmazó Rogor® L 40 is.

Tegyük erősebbé, ellenállóbbá és piacosabbá növényeinket a Wuxal® termékcsalád segítségével! A Wuxal® Boron gyors bórellátást biztosító koncentrált levéltrágya, mely a virágképződést és gyümölcskötődést segíti elő. A Wuxal® Ascofol mikroelem és természetes növényi hormon tartalma révén serkenti a sejtképződést, amely a termés minőségét és méretét pozitívan befolyásolja, egyben érésgyorsító és színesedés fokozó hatással rendelkezik.

A Wuxal® K-40 extra-magas kálium tartalmú szuszpenziós levéltrágya. Egyes talajokon a növény káliumfelvétele gátolt, ezért érdemes levéltrágyaként a növények érési folyamataihoz biztosítani a szükséges kálium tápelemet. A kálium hatására a növényben fokozódik a cukorképzés, intenzívebben színesedik, és erőteljesebb aromaképződés mutatkozik.

Tartson velünk a „Táplálunk és Védünk” programmal a sikeres, nyereséges ültetvényért!

Mészáros Béla
Magyar Kwizda Kft.