A fűszerezek nélkül nem lennénk képesek élvezni az ételeket. Az ízük és az illatuk tesz igazán finommá és illatossá mindent, amit csak megeszünk. A legjobban pedig akkor érezhetjük őket, ha frissen kerülnek bele az ételeinkbe. Így hát mindenképpen megéri otthon nevelgetni őket, akár a kertben, akár a balkonládánkban, vagy szép kis cserepekben.

Hiszen a chili, a bazsalikom, vagy a petrezselyem nem csak az ételeinket fűszerezik meg, hanem az életünket is. Jó érzés gondoskodni róluk, gyönyörködni bennük és még finomabbá tenni általuk a családi asztalra kerülő ételeket.

fűszernövények ablakban

Akár a konyhaablakban is lehet saját kis fűszerkertünk. Fotó: Shutterstock

Így legyen saját fűszerkerted

1. Ha a balkonládás megoldás mellett döntünk, fontos, hogy legyen a láda alján vízelvezető nyílás, hogy a felesleges víz ne rohassza el a növényeket. Ráadásul ha túl sok víz és tápanyag jut a fűszernövényeknek, akkor bár gyorsabban fognak növekedni, illóolaj tartalmuk nemhogy nem növekszik, de a legtöbb esetben csökken. Kiszáradni ne hagyjuk őket, de inkább ritkábban és kisebb vízmennyiséggel öntözzünk.

2. Egy 60 cm hosszú balkonládába háromféle fűszernövényt tudunk ültetni. Azonban vannak már olyan kerámia ültetőedények is, amelyeken több kis kiugró csésze van, ezekbe kedvünk szerint ültethetünk mindenféle csodás fűszernövényt. Így helytakarékosan, sokféle fűszerünk lesz, ráadásul egy ilyen edény látványa is fantasztikus. Ha kisebbet választunk, a családi étkezések során oda is tudjuk vinni az asztalhoz, és mindenki kedvére válogathat a frissebbnél-frissebb fűszerek közül.

3. Akár a kertben, akár ládában vagy cserépben neveljük a fűszernövényeket, érdemes táblákkal jelölni, hol mit találunk.

4. Nem elég termeszteni a fűszernövényeket, hanem tartósítani is tudni kell őket, hiszen nem mindegyik áll rendelkezésünkre egész évben. A legjobb, ha a növényeket csokorba kötve, fellógatva szárítjuk egy kellően szellős helyen, ahol nem éri őket napsütés.

Azonban ügyeljünk rá, hogy két hétnél tovább ne lógjanak, hiszen egyrészt porosodni fognak, másrészt a különféle rovarok is rájuk fognak találni. Így hát miután kiszáradtak, szedjük le róluk a leveleket, morzsoljuk őket kézzel apróra, majd tegyük jól zárható üveg, vagy fény edényekbe.

4. Akár fűszersót is készíthetünk. Ehhez terítsük szét a fűszernövények leveleit egy tepsiben, majd szórjuk meg 10-20 dkg tengeri sóval. Ezután mozsárban történő őrléssel készíthetünk belőle fűszersót.

5. A házilag tartósított fűszereket fél évig használjuk fel, ugyanis később sokat veszítenek az aromájukból. Fontos, hogy mindig címkézzük fel, hiszen idővel már nem biztos, hogy meg tudjuk különböztetni őket egymástól.

chili paprika cserépben

A chili paprika az egyik legkedveltebb otthon termesztett fűszernövény. Fotó: Shutterstock

Ezeket a fűszernövényeket semmiképp ne hagyd ki, ha fűszerkerted van

1. A bazsalikom minden paradicsomos ételnél nyerő választás. A frissen aprított leveleket tegyük közvetlenül a főzés befejezése előtt az ételbe, így megőrzi csodás ízét. Ha azt szeretnénk, hogy sokáig éljen, öntözzük rendszeresen, és még véletlenül se engedjünk a közelébe meztelencsigákat, mert azok egy pillanat alatt fel fogják falni. Télen sem kell nélkülöznünk, hiszen szárítva is használhatjuk, úgy is megőrzi remek aromáját és illatát.

2. A majoránna csodás ízeket kölcsönöz a grillhúsoknak, de kitűnő lesz tőle minden burgonyából és babból készült étel is. Rendszeresen locsoljuk de ne áztassuk el, és így sokáig élvezhetjük az ízét.

3. Mi magyarok, odavagyunk a paprikáért, így nem csoda, hogy az egyik leggyakoribb otthon nevelt fűszernövény a chili paprika. Tartsuk napos, védett helyen. Ha többféle chilit is nevelünk, ne felejtsük el megjelölni, hogy melyik milyen erősségű, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek!

4. A borsmenta kitűnő ízesítője lehet nyári italainknak, így bátran használjuk a különböző ízesítésű limonádéknál, de akár teát is készíthetünk belőle.

5. A kapor nélkül nem is létezik igazi kovászos uborka. Leveleit frissen, de akár szárítva is használhatjuk, de még mélyhűteni is lehet, így télen sem kell nélkülözni, ha egy jó tökfőzelékre vágyunk.

6. Nincs olyan, aki ne emlékezne vissza a nagyi csodálatos petrezselymes krumplijaira! A petrezselyemgyökér és -levél illóolajtartalma ráadásul gyulladáscsökkentő és étvágygerjesztő. Akár nyersen is rágcsálhatjuk a petrezselyemzöldet, hiszen jó leheletet biztosít, és vitamintartalmához is könnyen hozzáférhetünk a rágás által. De vitamintartalmát és ízét szárítás után is képes megőrizni. A levelek illóolajában flavonoidok és C-vitamin is van.

A sort pedig bőven tudnánk folytatni, csak a kertünk, vagy a balkonunk nagysága szabhat neki határt.