A feldolgozóüzemek túlnyomó többsége teljes kapacitáson dolgozik, a feldolgozott mennyiségeket pedig le kell jelenteniük egy állami szervezetnél, írja a FruitVeb.

A túlkínálatra a belorusz importtilalom feloldása és az egyiptomi export helyreállása is jótékony hatással volt, ebből kifolyólag jelentős mértékbe emelkedtek az árak az utóbbi két hétben.


Jelenleg 0,6-0,65 PLN/kg (50-55 Ft/kg) áron veszik az alapanyagot a feldolgozók, ehhez jön még hozzá a 0,3 PLN/kg (25 Ft/kg) állami támogatás.

Lengyel almakivonási program: 2022. április 22. óta 0,3 PLN/kg (körülbelül 23 Ft/kg, 0,06 EUR/kg) rendkívüli támogatás jár azoknak az almatermesztőknek, akik legalább II. osztályú étkezési almájukat feldolgozóknak értékesítik. A támogatható árumennyiség legfeljebb 200 ezer tonna, és a támogatásra pályázó termelőknek Global Gap tanúsítvánnyal kell rendelkezniük, valamint a környezetvédelmi előírásoknak is meg kell felelniük, és integrált növényvédelmet kell folytatniuk. Az intézkedésre a raktárakban tárolt lengyel almakrízist igyekeznek enyhíteni.

A piaci árak további emelkedésében reményében a termelők a legszebb, legjobb minőségű almáikat továbbra is visszatartják a feldolgozók szerint, emiatt a feldolgozókra nem nehezedik túlzott nyomás, és kapacitásaik elegendőek a programban beérkező gyümölcs feldolgozásához.

Szampion, Gloster és kisebb mennyiségű Idared érkezik az üzemekbe.

alma tárolása

Kérdés, hogy pontosan mennyi alma lehet még a lengyel hűtőtárolókban – Fotó: Shutterstock

Az utóbbi két-három hétben a piaci ár 1,2-1,3 PLN/kg-ra (100-107 Ft/kg) nőtt, ami jóval vonzóbb, mint a kivonásra szánt almáért kapott 0,9 PLN/kg (75 Ft/kg), ezért a legjobb minőségű gyümölcsöt a piacokon értékesítik. Továbbra is nagy kérdés, hogy pontosan mennyi alma lehet még a lengyel hűtőtárolókban. A termelők többsége szerint már kevesebb, mint tavaly ilyenkor, ám ezt a piaci árak még nem tükrözik egyértelműen.

Az Európa-szerte raktárakban álló almáról ITT írtunk.

További hírek az európai almahelyzetről:

Tonnaszám maradhat az alma a tárolókban

Mi történhetett? Leállt a lengyel almaexport