A rengeteg eső miatt a szőlő levélfelület állandóan nedves, a levegő folyamatosan párás. Ez rendkívül kedvező a lisztharmat számára, főleg, hogy a mostani hét sem hozott változást. A lisztharmat tünetei általánosan, de sok helyen erősen is megjelentek az ültetvényeken. Főleg a leveleken lehet látni, hogy valami nincsen rendben. A fürtökön egyelőre még kisebb fertőzések vannak jelen a szekszárdi borvidéken.

Mit tehetünk a lisztharmat ellen?

A kis bogyókat a lisztharmat gyorsan meg tudja fertőzni azokon a borvidékeken, ahol az utóbbi időben rengeteg eső esett. Gyorsan képes szaporodni, főleg a zsenge szöveteken, ami most kiváló alkalmat ad neki arra, hogy mindenhol elterjedjen. Az érzékenyebb fajtákon erős a betegség jelenléte. A Teol.hu megírta, hogy az eddig védett állományokban is jelentős mértékben megjelent ez a betegség. Hozzátették, hogy erős védelemre van szükség, felszívódó, kontakt készítmények együttes kijuttatása a kulcsa a betegség elleni harcnak.

Mi a helyzet a peronoszpórával?

A fertőzés tünetei még mindig csak észlelési szinten jelentek meg az ültetvényeken. Egy-egy esőzés után a mostani hőmérséklet mellett a peronoszpóra lappangási ideje 5-7 nap is lehet, ezért intenzív védelem javasolt.

A legjelentősebb fertőzési forrás a talajon felejtett, áttelelt, beteg levélmaradványok. A kórokozónak 20-25 fokra van szüksége, hogy a spórák optimálisan fejlődjenek. Ez már 10 fok felett megindul és, ha az éjszakai hőmérséklet sem csökken több napon át 10-11 fok alá, akkor bizony nagy a valószínűsége, hogy lépnünk kell. A mozgó spórák az esőcseppek segítségével ráadásul a talajhoz közeli levelekre csapódnak le, így a mostani esők miatt még nagyobb a veszélye, hogy mindent megfertőz.

Minden a hőmérsékleten múlik

– A szőlőperonoszpóra lappangási ideje, azaz a spórával történő fertőzéstől az olajfoltok megjelenéséig eltelő időszak, elsősorban a hőmérséklet függvénye. A lappangási idő a kórokozó számára optimális 20-25 fok közötti hőmérsékleten a legrövidebb, mindössze 3–4 nap. További gyakori és nagyon veszélyes fertőzési forrás a déli ciklonok által az esővel együtt szállított fertőzőanyag, amely tömeges fertőzést idézhet elő az esőt követő 4-5 nap múlva, akkor is, ha az ültetvényben előző évi fertőzőanyag nincs jelen. Az utóbbi két hétben 4 déli ciklon is hozott jelentős mennyiségű csapadékot, amivel tömegesen érkezhetett fertőző anyag is. Ezért folyamatosan ellenőrizzük a leveleket, és tünetek megjelenése esetén azonnal permetezzünk felszívódó készítménnyel

– mondta el a lapnak dr. Gabi Géza.


Gondot okoz a permetezés

Egy helyi gazdálkodó hozzátette, hogy a szőlőt tíz naponta kellene permetezni, a sok eső azonban megakadályozza ezt. Nem lehet rámenni az ültetvényekre traktorral, így sokan már sokat csúszott a védekezéssel. Átázott a talaj, a gyakori esők miatt pedig alig van pár óra, amikor nincs csapadék.

Egy gép permetezés órákat vesz igénybe, utána legalább két órára lenne szükség, hogy száraz maradjon az idő. A kipermetezett, általában igen drága vegyszernek ugyanis ennyi kell, hogy hatni tudjon. A legnagyobb gond most tehát a permetezéssel van, valamint a lisztharmat megjelenésével.

A cél a jó fedettség elérésére

dr. Gabi Géza kiemelte, hogy mind a gombaölő, mind a rovarölő szerek kijuttatásánál figyelni kell a jó fedettség elérésére. Nemcsak a középső zónákra, hanem a lombozat alacsonyabban és magasabban fekvő részeire is juttatni kell a permetszerből.

Számos veszély fenyegeti az idei termést - fotó: pexels.com

Az adagolásnál ügyelni kell a perszelésre, hiszen a kén, a réz, és a lisztharmat elleni készítmények gyakran okoznak hasonló tüneteket. A meleg és párás időjárás tovább fokozza ezek erősségét, így nagyon óvatosnak kell lenni, hogy mikor végezzük el a feladatot. A szőlőben jelenleg erős hajtásnövekedés figyelhető meg. Itt zöldmunkákkal és még gyakoribb permetezéssel lehet segíteni a fejlődést és az egészséges állapot fenntartását.