A Wine Spectator, az USA egyik legmeghatározóbb bormagazinja bemutatta 2010-es év TOP 100-as borainak listáját, melyen a mádi Royal Tokaji 2006-os 5 puttonyos vörös címkés (red label) aszúja az előkelő 28. helyre került. Az első helyezett az amerikai Saxum pincészet 2007-es évjáratú Saxum James Berry Vineyard Paso Robles nevű cuvée-je (grenache, mourvedre, syrah) lett.
A bírálat a borok kóstoltatás során elért pontszámán túl más szempontokat – érték, forgalomba hozott/importált mennyiség, izgalmasság - is figyelembe vesz.
A magazin szerint az előző évhez képest változás, hogy a TOP 100 átlagára 40 dollárról 48 dollárra emelkedett, azaz ismét kezdenek előtérbe kerülni a korlátozott mennyiségben forgalomba hozott, drágább borok. Ettől függetlenül 2010-re is igaz volt az a trend, hogy a fogyasztók egy része a válság miatt az olcsóbb borok világa felé fordult. A magazin kiemeli, hogy a fogyasztók kalandvágyóbbak lettek, és nyitottak a kevésbé ismert régiók és szőlőfajták iránt.
A TOP 100-as országok listáját az USA vezeti, elsősorban a 2007-es évjáratú cabernet sauvignon-oknak köszönhetően. Spanyolország borai száma nőtt, míg az olasz boroké - magas áruk és kis importált mennyiségük miatt- visszaesett.
A klasszikus – kizárólag a kóstolási pontszámot figyelembe vevő – toplistán három magyar bor található.
Szerencsés egybeesés, hogy a TOP 100-as kiadvány mutatja be Miles Lambert-Gócs „Tokaji Wine – Fame, Fate, Tradition” című könyvét is, amely a Tokaj-Hegyalja Borvidékről és a tokaji borokról készült talán legátfogóbb, angol nyelvű, enciklopédikus szerkezetű könyv. (nemzetiborprogram.hu)

Tekintse meg a teljes Top 100 listát!