A paradicsom és paprika palánták ültetése még tart. Lehet oly an palántákat venni, ahol az erősebb gyökérzettel rendel kező tökre oltják a paradicsom és paprika palántákat. Így azok ellenállóban és életrevalóbbak lesznek. A burgonyát valószínűleg már eszi a burgonyabogár. Az alma vagy virágzik, vagy már elvirágzott. Ilyenkor a legérzékenyebb a gomba kártevőkre melyek közül a legfontosabb a varasodás és lisztharmat. Ellenük most erősebb beavatkozásra van szükség, míg később elegendőek az olcsóbb kontakt, réz és kén készítmények is. Lassan védekezni kell a különböző moly kártevők ellen is. Meggy, cseresznye, szilva és kajszibarack esetén a monília, míg őszibarack esetén a tafrina a fő gomba "ellens ég".
Gyümölcsösben figyeljünk oda a kezdődő levéltetű fertőzésre. Ellenük is kiválóan alkalmazhatók a sárga ragadós színcsapdák. Amennyi ben szeretnénk erősíteni a nö vényeink immunrendszerét, úgy a speciális lombtrágya használata javasolt, mely számos gombabetegség ellen is kielégítő biológiai védelmet biztosít. A szőlőre sem árt gondolnunk, ahol a virágzás előtt még nyug odtan használhatunk olcsóbb réz és kén kontakt gombaölő készítményeket, virágzási időszakban azonban felszívódó készítmények alkalmazása is szükséges, mert ekkor érzékeny a növény és a kontaktkészítmények nem biztosítanak elegendő védelmet.
A kontaktszereket nagyobb es ő lemoshatja a levél felületéről, ezért a kezelést meg kell ismétel ni. A réz és kén nem csak kiváló gombaölő hatású, hanem fontos tápelem is a növények számára. A májusi permetezés ek után, júniusban a szőlőre már jó ránézni, ekkor már gyorsan fejlődik. Elj ött a ritkítás ideje, ha nagy szemekből álló, szép fürtöket sze retne szüretelni.

Ez akkor a legegyszerűbb, ha a fürtök szára még jól látható. Vágja le az összes kis gyümölcsöt. Ez a legkönnyebben igen vékony hegyű ollóval sikerül. Távolítsa el a legtöbb szőlőt a hajtás belső részéről és a legkisebb fürtöket is.